Terugkeer uit vakantie van uw werknemers: welke regels zijn van toepassing?

article image Van 

Uw werknemers vertrokken op vakantie naar het buitenland. U vraagt zich misschien af of ze bij hun terugkeer in quarantaine worden geplaatst en of u nog formaliteiten moet vervullen. We geven u de stand van zaken in dit artikel.

Sinds 1 juli gelden er nieuwe regels bij terugkeer van een verblijf in het buitenland. U vindt hierna de belangrijkste punten om te onthouden.

Passenger Locator Form (PLF)

Het Passenger Locator Form (PLF) moet worden ingevuld door iedere persoon die naar België reist behalve:

  • voor een verblijf van minder dan 48 uur;
  • voor een terugkeer in België na een verblijf van minder dan 48 uur.

Voor meer informatie hierover, zie https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/ .

Naar aanleiding van het Overlegcomité van 19 juli kondigde de overheid een versterking van de controles op het PLF aan.

Aangezien er niet langer een onderscheid wordt gemaakt tussen professionele reizen en niet-professionele reizen, is het niet langer verplicht het formulier 'Business Travel Abroad (BTA)in te vullen.

Terugkeer van werknemers die in België wonen

Werknemers die terugkeren uit een rode zone en over een COVID-certificaat beschikken, moeten niets doen. Voor werknemers die geen COVID-certificaat hebben, geldt een  test- of zelfs quarantaineverplichting.  

Bij terugkeer uit een oranje of groene zone, moet niets worden gedaan.

Bij terugkeer uit een land waarvoor beperkingen gelden of uit een hoogrisicogebied gelden voor iedereen verplichtingen, ongeacht men al dan niet in het bezit is van een COVID-certificaat.  

De bijzonderheden van de toe te passen maatregelen vindt u via deze link

Terugkeer van niet-inwoners

Werknemers die niet in België wonen en terug komen werken na een verblijf in het buitenland, zijn in principe verplicht om het PLF in te vullen. Zij zullen zich moeten houden aan de regels die België oplegt aan personen die niet in België wonen en naar België willen reizen.

Vanaf 30 juli 2021 zijn de werkgevers bij wie deze werknemers hun prestaties verrichten, wel niet meer verplicht om te controleren of het PLF werd ingevuld.

vanaf 30 juli 2021 moeten deze werkgevers ook niet meer een register voor buitenlandse werknemers bijhouden.