Tewerkstellingsmaatregelen: breng uw werknemers tijdig op de hoogte

Van 

In de maand februari stuurt de RSZ naar de werkgevers een jaaroverzicht van de tewerkstellingsmaatregelen die in hun onderneming werden toegepast. De werkgever moet deze gegevens in de maand na ontvangst ervan meedelen aan de werknemers.


Elk jaar in februari bezorgt de RSZ aan de werkgevers van de privésector[1] het jaaroverzicht van de tewerkstellingsmaatregelen die de werknemers van de onderneming hebben genoten.

Periode en gegevens van het jaaroverzicht

De RSZ stelt het jaaroverzicht op basis van de DmfA-aangifte op. Het overzicht vermeldt het aantal betrokken werknemers per onderneming en per tewerkstellingsmaatregel. 

Dit overzicht heeft betrekking op een boekjaar, namelijk de 4 kwartalen van een kalenderjaar. Het jaaroverzicht wordt in februari van het volgende jaar aan de werkgever meegedeeld.

Het is materieel onmogelijk om rekening te houden met de gegevens van het 4e kwartaal van het vorige jaar omdat de DmfA van het 4e kwartaal pas tegen 31 januari van het volgende jaar moet worden ingediend. Bovendien heeft de RSZ een bepaalde periode nodig om deze gegevens te verwerken. Daarom heeft dit jaaroverzicht betrekking op de eerste 3 kwartalen van het vorige jaar en het 4e kwartaal van het jaar dat aan dat jaar voorafgaat. 

Het jaaroverzicht voor 2021 herneemt dus de gegevens die tijdens de periode van het 4e kwartaal 2019  tot en met het 3e kwartaal 2020 werden geregistreerd.

 

Voor elke maatregel die de werkgever tijdens deze periode genoot, herneemt het overzicht de volgende gegevens:

  • het aantal werknemers voor wie de maatregel werd toegepast, in absolute aantallen en in voltijdse equivalenten (prestaties waarvoor de tewerkstellingsmaatregel werd toegepast);
  • het bedrag van het financiële voordeel van elke maatregel.

Als gevolg van de regionalisering van de doelgroepverminderingen maakt de RSZ voortaan een onderscheid tussen federale en regionale maatregelen. De gegevens van de regionale maatregelen worden per gewest uitgesplitst.

Mededeling van het jaaroverzicht aan de werkgever

De werkgever ontvangt deze gegevens via de e-Box, de beveiligde elektronische brievenbus die op de portaalsite van de sociale zekerheid tot zijn beschikking is.

Als de werkgever niet over deze e-Box beschikt[2], ontvangt hij deze informatie per gewone post.

De werkgever kan het jaaroverzicht van de tewerkstellingsmaatregelen ook raadplegen via de applicatie Trillium op de portaalsite van de sociale zekerheid.

Informatieplicht van de werkgever

De werkgever moet de gegevens die hij van de RSZ ontvangt schriftelijk meedelen aan de ondernemingsraad en, als er geen ondernemingsraad is, aan de vakbondsafvaardiging.

 

Als er ook geen vakbondsafvaardiging is, dan moeten de werknemers zelf het jaaroverzicht kunnen raadplegen op de plaats waar het arbeidsreglement wordt bewaard.

 

Deze mededeling moet plaatshebben binnen de maand volgend op de ontvangst van het jaaroverzicht, dus in principe in de maand maart.  Als in de onderneming een ondernemingsraad of een vakbondsafvaardiging bestaat, moeten deze gegevens uiterlijk op hetzelfde tijdstip als de jaarlijkse informatie aan deze organen wordt meegedeeld, namelijk binnen 3 maanden na afsluiting van het boekjaar.

Sancties

Het Toezicht op de sociale wetten is bevoegd om de naleving van deze informatieplicht te controleren. Als de werkgever nalaat deze mededeling te doen, riskeert hij een sanctie van niveau 2 (administratieve geldboete van 200 tot 2.000 EUR of een strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 EUR).

Wettelijke referenties 

Wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (BS van 28 december 2006), artikelen 219 tot 221. 

Koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot uitvoering van hoofdstuk XIV van Titel XIII van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen betreffende de mededeling aan de werknemersvertegenwoordigers van de inlichtingen over de voordelen betreffende de maatregelen ten gunste van de tewerkstelling (BS van 26 februari 2008)

 

 

 


[1] Het betreft enkel werkgevers die vallen onder de wet van 5 december 1968 betreffende de cao's en de paritaire comités.

[2] De werkgever kan zijn e-Box activeren via het portaal www.mye-box.be.