Tewerkstellingsmaatregelen in Brussel: de principes van de hervorming

Van 
85855

De hervorming van de tewerkstellingssteun voor doelgroepen in het Brussels Gewest bevat vier hoofdlijnen. Het Activa-systeem wordt herzien en vereenvoudigd.

Door de 6e staatshervorming heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevoegdheden inzake doelgroepen gekregen. In het kader van deze nieuwe bevoegdheden zijn de gewestelijke overheden  begonnen met de hervorming van de tewerkstellingssteun die in het Brussels Gewest van toepassing is.

Op 14 juli 2017 verscheen een ordonnantie die het kader van de hervorming bepaalt[1].

We lichten hierna de inhoud van de nieuwe aanwervingsincentives toe met dien verstande dat de toepassingsmodaliteiten en de datum van inwerkingtreding van deze verschillende maatregelen nog moeten worden bepaald door de Brusselse regering in uitvoeringsbesluiten.

De principes :  vier categorieën

De nieuwe tewerkstellingsmaatregelen worden ingedeeld in vier categorieën:

  • inschakeling;
  • activering;
  • behoud op de arbeidsmarkt;
  • specifieke maatregelen (premies en toeslagen).

Bovendien zijn de voornaamste doelgroepen van deze maatregelen Brusselse niet-werkende werkzoekenden jonger dan 30 jaar, Brusselse langdurig niet-werkende werkzoekenden en Brusselse niet-werkende werkzoekenden die "oudere werknemers" zijn.

De toegekende steun kan de vorm aannemen van werkuitkeringen, premies om de loonkosten te compenseren of een vermindering van de werkgeversbijdragen (doelgroepvermindering oudere werknemers).

Inhoud van de nieuwe maatregelen

1. Inschakelingsmaatregelen

De inschakelingsmaatregelen zijn bestemd voor mensen die erg ver verwijderd zijn van de arbeidsmarkt. De maatregelen zijn erop gericht beroepservaring te bieden via een arbeidsovereenkomst waarbij een vormende context en validatie van de vaardigheden verzekerd zijn.

De steun die in het kader van deze maatregelen wordt toegekend, neemt de vorm aan van premies ter vermindering van de loonkosten van de werknemer.

A. Het inschakelingscontract

Er kan een premie worden toegekend aan de werkgever die een arbeidsovereenkomst sluit met een niet-werkende langdurig werkzoekende na het einde van zijn studies.

De arbeidsovereenkomst moet voltijds en voor een bepaalde duur van één jaar zijn. De werkloosheidsduur van de werkzoekende moet minstens gelijk zijn aan 18 maanden.

B. De inschakelingsbaan in de sociale economie

Het nagestreefde doel is de bestaande SINE- en DSP-maatregelen samen te voegen in een   arbeidsovereenkomst die wordt gesubsidieerd via een eenmalige premie voor Brusselse niet-tewerkgestelde langdurig werkzoekenden die, rekening houdend met hun psychosociale toestand of hun kort- of laaggeschooldheid, bijzonder ver verwijderd zijn van de klassieke arbeidsmarkt.

C. Maatregel beoogd in artikel 60, §7 van de OCMW-wet

Samengevat geeft artikel 60, §7 het OCMW de mogelijkheid om een rechthebbende op maatschappelijke integratie of sociale steun in dienst te nemen zodat hij recht op sociale zekerheid kan krijgen en beroepservaring kan verwerven.

Voor het ogenblik bestaat de hervorming enkel uit een "verbrusseling" van de bestaande maatregelen.

D. Vormend tewerkstellingsinstrument voor jonge werkzoekenden

Er kan een premie ter vermindering van de loonkosten van de werknemer worden toegekend aan sommige werkgevers van de openbare sector die niet-werkende werkzoekenden in dienst nemen die jonger zijn dan 30 jaar en hoogstens houder zijn van een diploma of getuigschrift van het hoger secundair onderwijs.

De partijen moeten een voltijdse arbeidsovereenkomst voor een maximumduur van één jaar sluiten die eenmaal verlengbaar is en een luik opleiding omvat.

2. Activeringsmaatregelen

Het systeem van de activering van de werkuitkeringen in het kader van de Activa-maatregelen wordt gewijzigd en vereenvoudigd.

Er blijven enkel nog twee soorten Activa-werkuitkeringen bestaan:

  • de zogenaamde "generieke" Activa;
  • de Activa "verminderde arbeidsgeschiktheid".

A. "Generieke" Activa

De generieke Activa is gericht op werkzoekenden die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen en 12 maanden werkloos zijn.

Voor zover zo’n werkzoekende voor minstens 6 maanden wordt aangeworven met een minstens halftijdse arbeidsovereenkomst kan gedurende 30 maanden een werkuitkering in mindering worden gebracht van het nettoloon van de werknemer.

B. Activa “ verminderde arbeidsgeschiktheid ”

Activa “verminderde arbeidsgeschiktheid” is een uitbreiding van de generieke activa waarbij niet-werkende werkzoekenden met een verminderde arbeidsgeschiktheid een uitkering kunnen bekomen gedurende een periode van 36 maanden.

Er is geen beperking voorzien inzake de modaliteiten van de arbeidsovereenkomst.

C.  Aanmoedigingssteun voor opleiding

Ter aanvulling van de Activa-maatregelen kan de werkgever tijdens de activeringsperiode van de werkuitkering financiële steun krijgen om de kosten te dekken van de competentieontwikkeling via opleiding van de werknemer.

De betrokken werknemer moet tewerkgesteld zijn met een voltijdse arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur en mag hoogstens houder zijn van een diploma of getuigschrift van het lager secundair onderwijs.

 D. Maatregel ter ondersteuning van het werk als zelfstandige

Er kan een specifieke premie worden toegekend aan de niet-werkende werkzoekende die zich als zelfstandige in hoofdactiviteit vestigt om in zijn eigen tewerkstelling te voorzien.

3. Maatregelen tot behoud op de arbeidsmarkt

A. Maatregel "Oudere werknemers"

De maatregel "oudere werknemers" is gericht op werknemers van 57 tot 64 jaar. De huidige maatregel tot vermindering van de patronale basisbijdragen wordt voor het ogenblik niet gewijzigd. De aangebrachte wijzigingen zijn louter vormelijk: het betreft voornamelijk een verbetering van de  delegaties die ter zake aan de regering zijn toegekend.

4. Maatregelen voor specifieke steun op de arbeidsmarkt

A. Premies voor niet-werkende werkzoekenden die het werk hervatten

Met het oog op de bevordering van hun inschakeling op de arbeidsmarkt, kan de regering afhankelijk van de kenmerken die eigen zijn aan de werkzoekende, een premie toekennen aan bepaalde werkgeverscategorieën of categorieën niet-werkende werkzoekenden die het werk hervatten.

B. Premies voor ondernemingen die erkend zijn in het kader van alternerend leren

De onderneming die erkend is in het kader van de alternerende opleidingen kan een jaarpremie van maximaal 1.000 euro per mentor verkrijgen voor zover de voorwaarden bepaald in het  kaderakkoord tot samenwerking of het gewestelijk decreet worden nageleefd.

We houden u op de hoogte van de concrete toepassingsvoorwaarden van deze verschillende maatregelen zodra ze worden gepubliceerd.

[1] Ordonnantie van 23 juni 2017 betreffende de tewerkstellingssteun in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BS, 14 juli 2017).