Tijdelijke aanvullende Vlaamse stagebonus

article image Van 

Het relanceplan van de Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners voorziet o.m. in een tijdelijke verhoging en verruiming van de stagebonus. De maatregel omvat een aanvullende stagebonus van 1000 euro per leerwerkplek. Ze is enkel van toepassing voor het schooljaar 2020-2021.

1.       Situering

De Vlaamse stagebonus is een financiële steun voor ondernemingen die in Vlaamse vestigingen werkplekleren aanbieden aan jongeren. De huidige regeling dateert van 1 september 2018. Het bedrag van de stagebonus is 500 euro voor de eerste en tweede toekenning en 750 euro voor de derde toekenning, telkens per jongere en per schooljaar. Meer informatie over de modaliteiten en voorwaarden vindt u in ons artikel van 7 september 2018.

2.       Tijdelijke tweede stagebonusregeling: de ‘aanvullende stagebonus’

Eén van de vele maatregelen van het relanceplan van de Vlaamse regering van 14 december 2020 betreft de tijdelijke verhoging en verruiming van de Vlaamse stagebonus. Die maatregel werd nu  geformaliseerd met een ministerieel besluit en draagt de naam ‘aanvullende stagebonus’.

De aanvullende stagebonus bedraagt 1000 euro per leerling en per leerwerkplek, en kan gecumuleerd worden met de bestaande Vlaamse stagebonus. Ze kan enkel aangevraagd worden voor ingevulde leerwerkplekken in het schooljaar 2020-2021. In tegenstelling tot de normale Vlaamse stagebonus geldt voor de aanvullende stagebonus geen leeftijdsvoorwaarde. Meer concreet moet de leerling niet jonger dan 18 jaar zijn op 1 september 2020.
De andere voorwaarden voor de normale Vlaamse stagebonus zijn wel eveneens van toepassing op de aanvullende stagebonus:

  • De vestiging van de onderneming waar het werkplekleren van de jongere plaats vindt, ligt in het Vlaamse Gewest.
  • De betrokken jongeren presteerde er, gedurende het betrokken schooljaar, minstens drie maanden i.h.k.v. het werkplekleren.
  • De werkplekcomponent vindt plaats middels:
    • ofwel een overeenkomst die de Vlaamse Gemeenschap toelaat i.k.v. alternerende opleiding, meer specifiek één van de overeenkomst vermeld in artikel 3 van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleidingen (*), en de component werkplekleren vindt plaats i.h.k.v. een alternerende opleiding binnen het Vlaamse secundair onderwijs, meer specifiek de opleidingen zoals bedoeld in artikel 2 2° van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleidingen (**) ;
    • ofwel een opleidingsovereenkomst ter invulling van een ‘aanloopcomponent’ (de ‘aanloopcomponent’ vervangt per 1 september 2019 het systeem van de brugprojecten).

 

(*) Het betreffen:
(a) de (stage)overeenkomsten alternerende opleidingen naar Vlaams recht, zijnde de (stage)overeenkomsten alternerende opleidingen zoals bedoeld in het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleidingen;
(b) deeltijdse arbeidsovereenkomsten, voor zover het decreet dit in het betrokken geval van alternerende opleiding toelaat;
(c) ingeval de jongere zijn werkplekcomponent invult bij een onderneming gevestigd buiten het Vlaamse of Brusselse Hoofdstedelijke Gewest: de overeenkomst(en) alternerende opleidingen, volgens de rechtsregels die aldaar van toepassing zijn op alternerende opleidingen.

(**)  alternerende opleiding: elke opleiding van het voltijds secundair onderwijs en van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4, die door de Vlaamse Regering als duaal wordt aangeduid en elke opleiding in het deeltijds beroepssecundair onderwijs en in de leertijd.

3.       Aanvraagprocedure

De Vlaamse administratie aanvaardt tot om t.e.m. 31 december 2021 aanvragen voor de aanvullende stagebonus. Dus dezelfde deadline als voor de normale Vlaamse stagebonus. Zoals met vele dossiers wacht men uiteraard ook hier best niet tot het laatste moment.

De aanvraag gebeurt met hetzelfde formulier als de normale Vlaamse stagebonus. De aanvraagprocedure wordt beschreven op de website van de Vlaamse administratie: https://www.vlaanderen.be/stagebonus/de-stagebonus-aanvragen

 

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2018 betreffende de start- en stagebonus, wat betreft de aanvullende stagebonus voor het schooljaar 2020-2021 (B.S. 04/06/2021).