Tijdelijke werkloosheid 2022 ingevolge corona, Oekraïne en overstromingen gelijkgesteld voor jaarlijkse vakantie in 2023!

Van 

Een koninklijk besluit dat vandaag is verschenen in het Belgisch Staatsblad bepaalt dat voor de berekening van de jaarlijkse vakantiedagen en het vakantiegeld van 2023 de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in de eerste helft van 2022 ingevolge de coronacrisis, Oekraïnecrisis en de overstromingen gelijkgesteld wordt met gewerkte dagen. Er wordt een financiële compensatie voorzien voor de werkgevers die de gelijkstelling moeten ten laste nemen. Deze gelijkstelling kan ook een impact hebben op andere voordelen, in het bijzonder sommige eindejaarspremies.


Een koninklijk besluit van 24 mei 2023 bepaalt dat de perioden van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in de periode van 1 januari tot 30 juni 2022 ingevolge de coronacrisis, de Oekraïnecrisis en de overstromingen van 14 en 15 juli 2021, een gelijkstelling genieten voor de jaarlijkse vakantie in 2023.

1. Een koninklijk besluit is vereist

Het koninklijk besluit zorgt ervoor dat de gelijkstelling effectief realiteit wordt.

2. Gelijkstelling voor andere voordelen ?

Deze gelijkstelling geldt eventueel ook voor andere voordelen. Voor de berekening van voordelen, in het bijzonder de eindejaarspremie, verwijzen bepaalde sectoren en ondernemingen naar de wetgeving op de jaarlijkse vakantie om de gelijk te stellen afwezigheden te bepalen. Alles hangt wel af  van de wijze waarop het koninklijk besluit de gelijkstelling formuleert. De federale regering heeft, zoals bij vorige gelijkstellingen, ervoor gekozen om niet het koninklijk besluit van 1967 inzake de jaarlijkse vakantie te wijzigen maar om de gelijkstelling te realiseren met een apart koninklijk besluit, zonder enige verwijzing naar dat van 1967. De potentiële impact op de voordelen zoals bijvoorbeeld de eindejaarspremie is bijgevolg als volgt:

  • verwijst de rechtsbron van het voordeel – bijvoorbeeld de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst in geval van de sectorale eindejaarspremie – louter naar het koninklijk besluit van 1967 voor de gelijk te stellen afwezigheden, dan moet men de perioden van tijdelijke werkloosheid ingevolge de coronacrisis, de Oekraïnecrisis en de overstromingen in 2022 niet gelijkstellen voor dat voordeel;
  • verwijst de rechtsbron evenwel in algemene bewoordingen naar de wetgeving inzake jaarlijkse vakantie, dus zonder hierbij expliciet te beperken tot het koninklijk besluit van 1967, dan moeten deze perioden van tijdelijke werkloosheid wel gelijkgesteld worden voor het voordeel.

3. Compensatie voor werkgevers

Minister Dermagne voorziet in een financiële compensatie voor de werkgevers die de gelijkstelling moeten ten laste nemen. Die compensatie zou op dezelfde wijze berekend worden als in 2022 maar meer daarover weten we op dit ogenblik nog niet. 

Wij houden u op de hoogte van zodra we meer nieuws hebben erover.

Bron : Koninklijk besluit van 24 mei 2023 houdende gelijkstelling van de dagen van arbeidsonderbreking in het stelsel der jaarlijkse vakantie van de werknemers ingevolge tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus, ingevolge de gevolgen van de uitzonderlijke weersomstandigheden van 14 en 15 juli 2021 en ingevolge het conflict in Oekraïne voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022, BS van 9 juni 2023