Tijdelijke werkloosheid wegens staking of lock-out: nieuwe mededelingsprocedure

Van 
91824

Vanaf 1 januari 2018 moeten werkgevers een verplichte mededeling verrichten aan de RVA opdat zij hun personeel tijdelijk werkloos zouden kunnen stellen wegens een staking of lock-out.

Wanneer moet deze mededeling aan de RVA gebeuren?

De werkgever moet onmiddellijk melding maken van de tijdelijke werkloosheid die het rechtstreekse of onrechtstreekse gevolg is van een sociale actie en dit:

  • hetzij op initiatief van een werknemer, namelijk wanneer deze aan de werkgever meedeelt dat hij aanspraak wenst te maken op uitkeringen wegens staking of lock-out;
  • hetzij op eigen initiatief, namelijk van zodra de omstandigheden van de sociale actie gekend zijn bij de werkgever. Voorbeeld: de werkgever stelt vast dat ingevolge een staking in een ander bedrijf de werknemers van zijn bedrijf niet kunnen tewerkgesteld worden.

Snelheid is van belang vermits het tijdstip van de mededeling bepalend is voor het tijdstip waarop, na de beslissing van het Beheerscomité van de RVA, een eventuele betaling van de werkloosheidsuitkering kan gebeuren.

Ter herinnering: het is het Beheerscomité van de RVA dat beslist over de toekenning van werkloosheidsuitkeringen. Dit comité zal slechts een positieve beslissing verlenen wanneer het van oordeel is dat:

  • de betrokken werknemer niet behoorde tot de arbeidseenheid waarin zich stakende werknemers bevonden én
  • geen belang kon hebben bij de inwilliging van de eisen van de stakers.

 

Wat moet er precies meegedeeld worden aan de RVA?

De mededeling moet verplicht de volgende gegevens bevatten:

  1. de naam, het adres en het ondernemingsnummer van de werkgever of de onderneming;
  2. de naam, de voornaam, het identificatienummer van de sociale zekerheid van de werknemer die werkloos is zonder loon ten gevolge van een staking of een lock-out, en die de werkgever verzocht heeft een controleformulier te ontvangen;
  3. de eerste dag, niet gedekt door loon, waarop de arbeidsovereenkomst in de beschouwde maand geschorst wordt als rechtstreeks of onrechtstreeks gevolg van een staking of een lock-out;
  4. het volledig adres van de plaats waar de werkloos gestelde werknemer die dag normaal zou gewerkt hebben;
  5. de omschrijving en de aard van de staking of lock-out;
  6. het feit of de werknemer behoort tot de stakende eenheid en tewerkgesteld is in de stakende eenheid;
  7. in voorkomend geval, de omstandigheden waardoor het voor de werknemer onmogelijk is om de arbeidsovereenkomst uit te voeren.

Hoe moet de mededeling gebeuren?

Sinds 1 oktober 2011 geldt als regel dat men aangiftes van tijdelijke werkloosheid enkel nog op elektronische wijze mag verrichten, behalve in de volgende drie uitzonderingsgevallen :

  1. de werkgever verricht een eerste mededeling tijdelijke werkloosheid of verricht opnieuw een mededeling na een onderbreking van minstens 24 maanden;
  2. de werkgever beschikt niet over de nodige informaticamiddelen om de elektronische mededeling te kunnen verrichten en heeft een vrijstelling van elektronische mededeling gekregen van de directeur van het werkloosheidsbureau van de RVA;
  3. de werkgever is omwille van technische problemen niet in staat om de elektronische mededeling te doen en voegt hiervan het bewijs toe in zijn aangetekend schrijven.

En verder?

Naast de invoering van de verplichting tot mededeling aan de RVA, wordt eveneens voorzien in de schrapping van de verplichting om bij elke werkloosheid wegens staking of lock-out op vraag van de werknemer een ASR scenario 2 af te leveren, ook al is er reeds recent een ASR scenario 2 voor een ander type werkloosheid ingediend.

Concreet betekent dit dat voor uitkeringsaanvragen na 31.12.2017 de werkgever in geval van tijdelijke werkloosheid wegens staking of lock-out enkel nog een ASR scenario 2 zal moeten afleveren op vraag van de werknemer indien het gaat om:

•  de eerste tijdelijke werkloosheid van de werknemer in de onderneming;
•  tijdelijke werkloosheid na een periode van ten minste 36 maanden waarin de werknemer niet tijdelijk werkloos was;

•  de eerste tijdelijke werkloosheid van de werknemer in de onderneming volgend op de wijziging van de contractuele arbeidsduur (ook ten gevolge van tijdskrediet of loopbaanonderbreking);
•  de eerste tijdelijke werkloosheid na 30/09 (in functie van de mogelijke jaarlijkse herziening van het bedrag van de uitkering voor de werknemer).

Opmerking: de overige formaliteiten die vervuld moeten worden in geval van tijdelijke werkloosheid wegens staking of lock-out blijven ongewijzigd. Voor meer info hierover verwijzen wij naar de website van de RVA.

 

Bronnen:

- KB 14 juni 2017 tot wijziging van de artikelen 118, 133 en 137 van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, met het oog op de regeling van de procedure in geval van tijdelijke werkloosheid bij staking of lock-out, BS 5 juli 2017, 70.397;

- MB 14 juni 2017 tot wijziging van de artikelen 87 en 92 van het ministerieel besluit van 26 november 1991 houdende de toepassingsregelen van de werkloosheidsreglementering, met het oog op de regeling van de procedure in geval van tijdelijke werkloosheid bij staking of lock-out; BS 5 juli 2017, 70.399.