Uitkeringen in geval van tijdskrediet en thematisch verlof: strengere voorwaarden vanaf 1 februari 2023

Van 

Het koninklijk besluit dat het recht op onderbrekingsuitkeringen bij tijdskrediet en thematisch verlof wijzigt, zoals voorzien in het regeerakkoord over de begroting 2023-2024, werd gepubliceerd. De eerste wijzigingen treden in werking op 1 februari 2023.


De begroting voor 2023-2024 waarover de regering het eens is geraakt voorziet in een besparing op de uitkeringen die de RVA uitbetaalt bij het opnemen van bepaalde vormen van tijdskrediet.

Een aantal maatregelen die betrekking hebben op het recht op uitkeringen in het kader van tijdskrediet en thematische verloven treden in werking op 1 februari 2023.

Die maatregelen hebben betrekking op de aanvragen die bij de werkgever worden ingediend vanaf 1 februari 2023.

1. Preambule: enkel het recht op uitkeringen wordt gewijzigd!

De reglementering van tijdskrediet is voornamelijk gebaseerd op twee wettelijke bronnen:

  • cao nr. 103 die het recht op tijdskrediet regelt (toegangsvoorwaarden, minimum- en maximumduur van de verschillende types tijdskrediet, regels voor aanvraag, uitoefening, uitstel, organisatie, ...);
  • het koninklijk besluit van 12 december 2001 dat het recht op de onderbrekingsuitkeringen regelt die door de RVA worden toegekend.

De voorziene wijzigingen betreffen de voorwaarden voor het ontvangen van uitkeringen tijdens de periode van tijdskrediet (het gaat dus om het koninklijk besluit dat zal worden gewijzigd). Er zijn (momenteel) echter geen plannen om de basisregels voor tijdskrediet (cao nr. 103) te veranderen. In sommige gevallen zal de werknemer bijgevolg nog wel tijdskrediet (= het recht) kunnen genieten , maar geen uitkeringen. Deze periodes van tijdskrediet zullen dus niet meer in aanmerking worden genomen voor de berekening van het pensioen.

Er zullen dus discrepanties ontstaan tussen het recht op tijdskrediet en het recht op uitkeringen.

2. Voltijds tijdskrediet met motief “zorg kind”: leeftijd van het kind van 8 naar 5 jaar

Voor aanvragen vanaf 1 februari 2023 om een voltijds tijdskrediet met motief zorg kind te nemen of dat tijdskrediet te verlengen en om tijdens dat tijdskrediet ook een uitkering van de RVA te ontvangen, mag het kind geen 5 (tot nu toe 8) jaar zijn op het ogenblik van de aanvraag.

Voor aanvragen om een halftijds of een 1/5de tijdskrediet met motief zorg kind blijft de leeftijd behouden op 8 jaar.

3. Tijdskrediet met motief “zorg kind”: maximale duur van 51 naar 48 maanden

De periode dat de werknemer tijdskrediet met motief zorg kind mag opnemen én tijdens dewelke hij uitkeringen van de RVA kan ontvangen wordt teruggebracht van 51 naar 48 maanden.

Deze inperking geldt voor alle opnamevormen van het tijdskrediet met motief zorg kind (1/5de, 1/2de of voltijds).

Dit is ook het geval voor werknemers wiens tijdskrediet met motief zorg kind aangevangen is voor 1 februari 2023 en indien zij op 1 februari 2023 minder dan 30 maanden tijdskrediet met motief zorg kind hebben opgenomen. Zij kunnen dan wel hun tijdskrediet inkorten met het aantal maanden waarvoor zij geen recht op uitkeringen hebben. De werkgever mag dit niet weigeren. De werknemers die reeds in een tijdskrediet met motief zorg kind zijn en die op 1 februari 2023 wel al 30 maanden of meer hebben opgenomen, kunnen wel nog in totaal tot maximaal 51 maanden tijdskrediet met motief zorg kind met uitkeringen van de RVA opnemen.

4. Tijdskrediet met motief “zorg kind”: anciënniteitsvoorwaarde van 24 naar 36 maanden

De werknemer die tijdskrediet met motief zorg kind wenst op te nemen en tijdens dat tijdskrediet uitkeringen van de RVA wenst te ontvangen, moet aantonen dat hij gedurende de 24 maanden die voorafgaan aan de aanvraag in dienst was van de werkgever. Deze voorwaarde geldt niet voor werknemers die dergelijk tijdskrediet opnemen nadat zij hun recht op ouderschapsverlof hebben uitgeput voor al hun rechthebbende kinderen. Dit tijdskrediet moet dan wel onmiddellijk volgen op het ouderschapsverlof.

Voor aanvragen vanaf 1 juni 2023 wordt de voorwaarde van 24 maanden dienst opgetrokken naar 36 maanden als de werknemer tijdens het opnemen van het tijdskrediet met motief zorg kind ook uitkeringen van de RVA wenst te ontvangen. Zoals nu al het geval is, geldt deze voorwaarde niet voor werknemers die dergelijk tijdskrediet opnemen nadat zij hun recht op ouderschapsverlof hebben uitgeput voor al hun rechthebbende kinderen. Dit tijdskrediet moet dan wel onmiddellijk volgen op het ouderschapsverlof.

5. Tijdskrediet met motief: tewerkstellingsvoorwaarde

De werknemer die uitkeringen wil krijgen in het kader van voltijds tijdskrediet moet tijdens de 12 maanden vóór de schriftelijke kennisgeving voltijds zijn tewerkgesteld of tijdens de 24 maanden vóór de schriftelijke kennisgeving deeltijds zijn tewerkgesteld..

De werknemer die uitkeringen wil krijgen in het kader van halftijds tijdskrediet moet tijdens de 12 maanden vóór de schriftelijke kennisgeving voltijds zijn tewerkgesteld.

De tewerkstellingsvoorwaarde voor het 1/5 tijdskrediet en de landingsbanen blijft ongewijzigd.

6. Geen hogere uitkeringen meer omwille van anciënniteit of leeftijd bij sommige vormen van tijdskrediet en thematisch verlof

Voor aanvragen vanaf 1 februari 2023 wordt de verhoging van de RVA-uitkering omwille van leeftijd of anciënniteit afgeschaft voor de werknemers die:

  • een voltijds of halftijds tijdskrediet met motief opnemen en minstens 5 jaar dienst hebben bij de werkgever;
  • een deeltijds thematisch verlof opnemen en de leeftijd van 50 jaar bereiken.

Aan de verhoogde uitkeringen bij een landingsbaan wordt niet geraakt.

7. Tabel

Type tijdskrediet

Maximumduur van het recht

(cao nr. 103)

Recht op uitkeringen

(= koninklijk besluit van 12 december 2001)

Voltijds tijdskrediet

Zorg kind

Leeftijd van het kind

Minder 8 jaar

Minder 5 jaar (1/2/2023)

Tijdskrediet

Zorg kind

Maximale duur

51 maanden

48 maanden (1/2/2023)

Tijdskrediet

Zorg kind

Anciënniteit

24 maanden

36 maanden (1/6/2023)

Tijdskrediet

Met motief

Tewerkstelling

Voltijds: geen

Halftijds: 3/4 tewerkgesteld zijn tijdens de 12 maanden die de schriftelijke aanvraag voorafgaan

Voltijds: voltijds tewerkgesteld zijn tijdens de 12 maanden die de schriftelijke aanvraag voorafgaan of deeltijds tijdens de 24 maanden die de schriftelijke aanvraag voorafgaan

Halftijds: voltijds tewerkgesteld zijn tijdens de 12 maanden die de schriftelijke aanvraag voorafgaan

(1/2/2023)

Bron: Koninklijk besluit van 26 januari 2023 tot wijziging van diverse koninklijke besluiten inzake tijdskrediet, thematische verloven en loopbaanonderbreking, BS 31 januari 2023.