Vakbonden plannen nationale actiedag op dinsdag 2 oktober: wat als uw werknemers hieraan deelnemen?

Van 
91962

Op 2 oktober 2018 zal er een nationale actiedag plaatsvinden in gemeenschappelijk vakbondsfront tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. Daarnaast heeft het ABVV ook verschillende syndicale acties aangekondigd in ons land op donderdag 4 oktober 2018. Aangezien deze acties als stakingsdag moeten beschouwd worden, zullen uw deelnemende werknemers gerechtvaardigd afwezig zijn zonder recht op loon.

Werknemers die deelnemen aan de nationale actiedag/syndicale acties op 2 en 4 oktober 2018

Wanneer werknemers deelnemen aan de nationale actiedag en/of de vakbondsacties van het ABVV, voeren zij hun arbeidsovereenkomst niet uit en bent u ook geen loon verschuldigd voor die dag. Deelnemende werknemers zullen wel een vergoeding van de vakbond ontvangen wanneer zij aangesloten zijn bij de vakbond en hun vakbond deze staking erkend heeft. Niet-gesyndiceerde werknemers die deelnemen aan de geplande acties zullen geen loon en geen stakingsvergoeding krijgen. Zij zijn daarentegen wel rechtmatig afwezig indien zij u voorafgaandelijk van hun deelname op de hoogte brengen. Het is eveneens mogelijk om in te stemmen met de opname van een vakantiedag of een dag inhaalrust.

Andere werknemers

De werknemers die niet aan de nationale actiedag en de vakbondsacties van het ABVV deelnemen en die normaal die dag komen werken, moeten het normale loon voor die dag krijgen.

 

In principe zullen deze acties niet voor hinder op het spoor zorgen. De MIVB en De Lijn hebben wel aangekondigd dat zij hinder verwachten. In elk geval, aangezien het gaat om aangekondigde acties, zullen werknemers het nodige moeten doen om tijdig op hun plaats van tewerkstelling te geraken. U bent dus in principe geen gewaarborgd loon verschuldigd indien uw werknemers deze dagen te laat zouden komen omwille van de aangekondigde syndicale acties.