VDAB lanceert de activeringsstage voor werkzoekenden: nieuw in Vlaanderen

Van 
84468

Wenst u als werkgever werkzoekenden met zorgnoden een onbezoldigde stagekans te bieden in uw onderneming? Vanaf 11 april 2017 kunnen werkzoekenden bij wie een probleem de inschakeling op de arbeidsmarkt verhindert, een activeringsstage volgen.

U kan de VDAB contacteren indien u interesse heeft om een werkzoekende een activeringsstage bij u te laten volgen. De VDAB beoordeelt welke werkzoekenden in aanmerking komen en bepaalt de duurtijd van de stage en het aantal te presteren uren op de werkvloer. De VDAB zal ook de vergoedingen betalen aan de werkzoekende.

Vanaf 11 april 2017 werd een juridische basis voorzien voor deze stage.

1. Voor wie ?

De activeringsstage is mogelijk voor werkzoekenden bij wie een medisch, mentaal, psychiatrisch of sociaal probleem de inschakeling op de arbeidsmarkt verhindert. De VDAB beoordeelt of dit het geval is en beslist of de werkzoekende een activeringsstage mag volgen.

2. Hoelang mag u de stagiair tewerkstellen ?

De VDAB bepaalt de duur van de stage en het aantal uren die gepresteerd zullen worden op de werkvloer. De maximum duurtijd van de stage is vastgelegd op 6 maanden. Deze termijn is niet verlengbaar. Het aantal te presteren uren op de werkvloer wordt gradueel opgebouwd naargelang de capaciteiten van de stagiair.

De VDAB beslist eveneens over een voortijdige beëindiging.

3. Vergoeding ?

VDAB zal volgende vergoedingen betalen aan de stagiair :

  • een forfaitaire verplaatsingsvergoeding van 0,15 euro per kilometer voor de verplaatsingen, heen en terug, tussen zijn verblijfplaats en de opleidingsplaats;
  • een vergoeding van 15 euro voor het middagmaal, 15 euro voor het avondmaal en 50 euro voor de overnachting, als de cursist een beroepsopleiding volgt waarbij een overnachting vereist is. De VDAB bepaalt wanneer overnachting vereist is;
  • de effectieve uitgaven voor kinderopvang voor alle niet-schoolgaande kinderen tot ze toegelaten worden tot het kleuteronderwijs en voor alle schoolgaande kinderen tot het einde van het basisonderwijs. De uitgaven worden alleen terugbetaald voor de dagen waarop effectief beroepsopleiding wordt gevolgd (onder bepaalde voorwaarden).

De werkgever is geen vergoeding verschuldigd.

4. Verzekering en aansprakelijkheid van de stagiair

De stagiair wordt door de VDAB verzekerd tegen arbeids(weg)ongevallen.

De stagiair die in het kader van zijn stage schade berokkent aan de VDAB of aan derden, is alleen aansprakelijk als het gaat om bedrog, een zware fout of een herhaalde lichte fout. De werkgever brengt zijn aansprakelijkheidsverzekering op de hoogte.

5. De overeenkomst

Het gaat hierbij om een overeenkomst tussen drie partijen, namelijk de VDAB, de stagiair en de werkgever. De VDAB bepaalt het model van de overeenkomst.

6. Einde

De VDAB beslist over een eventuele voortijdige beëindiging van de stage. Dit is mogelijk als:

  • de stagiair werk vindt;
  • de stagiair of de werkgever hun contractuele verplichtingen niet nakomen en de VDAB vaststelt dat de verdere uitvoering van de activeringsstage onmogelijk is geworden;
  • het doel is bereikt;
  • de VDAB vaststelt dat het doel niet haalbaar is.

7. Dimona ?

Een Dimona without DmfA (DWD) is noodzakelijk.

Heeft u interesse om een werkzoekende de kans te geven om een activeringsstage bij u te volgen? Dan kan u dit melden aan de VDAB.

Bron:

Besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2017 houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding, wat betreft de activeringsstage, B.S. 11 april 2017.