Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing: invoering steunzones in het Waals Gewest

Van 
87585

Vanaf 1 november 2017 zijn er ook steunzones in het Waals Gewest waar de maatregel vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing kan genoten worden. Het gaat om de zones afgebakend rond de sites die getroffen werden door collectieve ontslagen.

Wat is een steunzone?

De zogeheten ‘steunzones’ zijn gebieden die gekenmerkt zijn door een of meerdere collectieve ontslagen. Om erkend te worden als steunzone moet er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. De steunzones worden door de gewesten, elk voor hun grondgebied, voorgedragen aan de minister van Financiën. De officiële erkenning gebeurt via een koninklijk besluit en geldt voor een periode van zes jaar. Er waren tot nu toe twee officieel erkende steunzones afgebakend: een steunzone rond Genk en een steunzone rond Turnhout in Vlaanderen.

Vanaf 1 november 2017 zijn er voor het Waals gewest nu ook steunzones.

Wanneer een zone erkend wordt als steunzone kunnen werkgevers, die daar bijkomende werknemers aanwerven, genieten van een vrijstelling van doorstorting van 25% van de bedrijfsvoorheffing ingehouden op de bezoldigingen van deze bijkomende medewerkers.   De erkenning van deze steunzone geldt voor een periode van 6 jaar.

Waar liggen deze steunzones?

Het Waals gewest heeft 4 steunzones vastgelegd rond volgende zones die in de afgelopen jaren werden getroffen door collectieve ontslagen:

  • De site rond Arcelor Mittal in Seraing;
  • De site van Saint Gobain Sekurit in Sambreville;
  • De site van Caterpillar in Charleroi;
  • De site van Doosan in Frameries.

Rond elke site is er een zone met een straal van 40 kilometer afgebakend. Deze maatregel geldt maar in een beperkt aantal percelen binnen deze steunzone zoals bepaald door het Waals Gewest. Een volledige overzicht van deze percelen kan u terugvinden in de bijlage van het KB van 22 oktober 2017.

Om na te gaan of een bepaald gebied in een steunzone ligt, heeft de Waalse Regering volgende website voorzien.

http://geoportail.wallonie.be/home.html

Hoe de vrijstelling doorstoring bedrijfsvoorheffing aanvragen?

Niet iedereen die bijkomende aanwervingen doet, kan genieten van de vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing . Hiervoor zijn er een hele reeks voorwaarden vastgelegd waaraan u als werkgever moet voldoen. Voor meer informatie verwijzen wij naar de FAQ van de FOD Financiën.

Wanneer u aan de voorwaarden voldoet zoals vermeld in de FAQ van de FOD Financiën, kan u een formulier tot aanvraag indienen bij de fiscus.

De maatregel geldt gedurende twee jaar. Dit geldt wel enkel maar wanneer de bijkomende arbeidsplaats gedurende minstens 3 jaar behouden blijft in een kmo en  gedurende 5 jaar in een grote onderneming.

De vrijstelling is pas definitief verworven wanneer is aangetoond dat de arbeidsplaats minstens 3 of 5 jaar behouden is.