Waals Gewest: hervorming tewerkstellingsmaatregelen eindelijk afgerond

Van 
85136

We wachtten nog op uitvoeringsmaatregelen van het Waalse Gewest om de tewerkstellingsmaatregelen af te ronden die sinds 1 juli 2017 van kracht zijn. Dit is nu een feit door de publicatie van twee besluiten.*

Wat zijn de voornaamste punten die door de besluiten worden bevestigd?

Gelijkstellingen met werkloosheidsperiodes

In het kader van de nieuwe steunmaatregelen in de vorm van werkuitkeringen (= steun -25 jaar, steun 12maanden+ en inschakelingscontract) moet de werkzoekende meestal een werkloosheidsperiode  kunnen bewijzen.

Onder werkloosheidperiode verstaat men de periode waarin de werkzoekende niet in het kader van een arbeidsovereenkomst is aangeworven, noch zich in een statutaire relatie bevindt en geen activiteit als zelfstandige uitoefent als hoofdactiviteit.

De besluiten van de Waalse regering stellen sommige periodes gelijk met een werkloosheidsperiode:

  • de periode dat een arbeidsovereenkomst, een statutaire relatie of een activiteit van zelfstandige als hoofdactiviteit wordt uitgeoefend, voor zover de totale duur ervan, ononderbroken of onderbroken, niet meer dan 31 kalenderdagen bedraagt;
  • de periode dat de inschrijving van de werkzoekende werd doorgehaald voor het hervatten van studies of voor de objectivering;
  • de periode dat de inschrijving van de werkzoekende wordt doorgehaald voor de betaling van een uitkering met toepassing van de wettelijke of reglementaire bepalingen inzake de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering;
  • de periode waarin de persoon werd ingeschreven als werkzoekende bij de overheden van een ander Gewest, de Duitstalige Gemeenschap of een andere lidstaat van de Europese Unie en waarin hij niet werkt;
  • de periode dat de werkzoekende in aanmerking komt voor de maatschappelijke integratie.

Bedrag van de werkuitkeringen en van het verminderingsforfait oudere werknemers

De bedragen van de werkuitkeringen en van het verminderingsforfait  oudere werknemers zijn eindelijk officieel.

1. Jongeren van minder dan 25 jaar

  • laaggeschoold of middelmatig geschoold

 

Toekenningsperiode van de uitkering

24 maanden

volgende 6 maanden

volgende 6 maanden

Bedrag van de uitkering (eventueel pro rata)

€500/maand

€250/maand

€125/maand

  • inschakelingscontract

Toekenningsperiode van de uitkering

12 maanden

Bedrag van de uitkering (eventueel pro rata)

€700/maand

2. Langdurig werkzoekenden (12 maanden+)

Toekenningsperiode van de uitkering

12 maanden

volgende 6 maanden

volgende 6 maanden

Bedrag van de uitkering (eventueel pro rata)

€500/maand

€250/maand

€125/maand

3. Oudere werknemers (55 +)

Leeftijd op de laatste dag van het kwartaal

Verminderingsforfait (eventueel pro rata)

55-57 jaar

€400/kwartaal

58-61 jaar

€1000/kwartaal

62 jaar – wettelijke pensioenleeftijd

€1500/kwartaal

Procedure in geval van werkuitkering

Formulier C109, arbeidsovereenkomst en bijlage bij de arbeidsovereenkomst

Om de betaling van zijn werkuitkering te bekomen, moet de werkzoekende via zijn uitbetalingsinstelling de volgende documenten indienen bij het werkloosheidsbureau dat voor zijn woonplaats bevoegd is:

  • het formulier persoonlijke werkloosheidsverklaring C 109;
  • een kopie van de arbeidsovereenkomst;
  • het originele exemplaar van de bijlage bij de arbeidsovereenkomst "bewijs van aanvang van een tewerkstelling met activeringsuitkeringen".

De aanvraag van de werknemer moet uiterlijk de laatste dag van de tweede maand na zijn indiensttreding bij het werkloosheidsbureau toekomen. Wanneer de werkzoekende wordt tewerkgesteld bij verschillende werkgevers moet hij voor elke tewerkstelling een activeringsaanvraag indienen volgens de chronologische volgorde van zijn indiensttredingen bij zijn werkgevers.

Er is geen nieuwe aanvraag nodig wanneer een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt gesloten met dezelfde werkgever en er een periode van minder dan 12 maanden ligt tussen het begin van de nieuwe arbeidsovereenkomst en de vorige arbeidsovereenkomst.

 

Bij laattijdige ontvangst van het volledige dossier wordt de werkuitkering toegekend vanaf de eerste dag van de maand waarin de RVA het volledige dossier ontving. De werkuitkering wordt evenwel toegekend vanaf de indiensttreding wanneer de werkgever aantoont dat overeenkomstig de bijlage bij de arbeidsovereenkomst, de werkuitkering effectief in mindering is gebracht vanaf de eerste betaling van het loon. Dit principe is echter niet van toepassing wanneer de werknemer de activeringsaanvragen niet in chronologische volgorde heeft ingediend. In dat geval  wordt de uitkering ten vroegste toegekend vanaf de eerste dag van de maand van de indiensttreding betreffende de tewerkstelling waarvoor de werkzoekende de eerste aanvraag voor de activering van de werkuitkering heeft ingediend.

e- ASR-Werkloosheid: scenario 8

Om ervoor te zorgen dat de werkuitkering aan de werkzoekende wordt uitbetaald, moet de werkgever maandelijks een elektronische aangifte doen (e- ASR-Werkloosheid: scenario 8 genoemd).

Informatie van de RVA

De RVA deelt de werkgever mee of de werknemer de werkuitkering al dan niet kan bekomen en dus of hij de uitkering al dan niet kan aftrekken van het te betalen nettoloon.

Bovendien brengt de RVA de werkzoekende en de werkgever op de hoogte van de datum van kennisneming van de schorsing van een werkuitkering.

Welke andere verduidelijkingen staan er in de besluiten?

De volgende gegevens worden eveneens verduidelijkt door de besluiten:

  • de wijze waarop de werkgever de RVA op de hoogte moet brengen van een arbeidsongeval en het bedrag dat eventueel aan de RVA moet worden terugbetaald;
  • de maximale schorsingsperiode voor de steunmaatregel 'langdurig werkzoekende' (=12 maanden);
  • de controleprocedure die door de sociale inspectie wordt uitgevoerd;
  • de wijze waarop de loongrens van de vermindering oudere werknemers zal worden aangepast;
  • de wijze waarop de FOREm de ingestelde maatregelen zal evalueren;
  • de begeleiding door de FOREm in het kader van het inschakelingscontract;
  • enz.

 

* Belsuiten van de Waalse Regering van 22 juni 2017, B.S. 26 juli  2017.