Werken op zondag in een badplaats of in een toeristisch centrum

Van 

In badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra kunnen de werknemers die worden tewerkgesteld in kleinhandelszaken en kapperszaken 39 zondagen per jaar werken.


Deze grens van 39 zondagen per jaar geldt voor elke werknemer afzonderlijk.

Kleinhandelszaken en kapsalons mogen dus gans het jaar open zijn op zondag waarbij hun personeel volgens een beurtrol wordt tewerkgesteld binnen de grens van 39 zondagen per jaar per werknemer.

Onder badplaatsen moeten de plaatsen worden verstaan die niet verder dan 5 km van de kust gelegen zijn.

Onder luchtkuuroorden moeten de plaatsen worden verstaan die ten minste aan twee van de volgende voorwaarden voldoen:

  • de meeste hotels moeten minstens zes maanden per jaar gesloten te zijn;
  • het aantal verblijvers moet er gedurende sommige periodes van het jaar aanzienlijk toenemen;
  • het in het hotelbedrijf tewerkgestelde personeel moet er gedurende sommige periodes van het jaar aanzienlijk toenemen.

Onder toeristische centra moeten de toeristische plaatsen worden verstaan die als dusdanig bij ministerieel besluit erkend zijn. De aanvraag tot erkenning moet door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente worden verstuurd naar de FOD WASO. De erkenning die bij ministerieel besluit wordt toegekend is niet beperkt in de tijd maar mag ingetrokken worden als de gemeente de voorwaarden niet meer vervult.

De lijst van de erkende gemeenten is raadpleegbaar op de website van de FOD WASO : lijst van de erkende gemeenten (PDF, 270.42 KB)