Werknemer met kanker werd ontslagen bij werkhervatting: werkgever moet schadevergoeding betalen wegens discriminatie

Van 
90840

Wanneer een werknemer die kanker heeft gehad, terug komt werken en om redelijke aanpassingen vraagt, moet de werkgever hiervoor zorgen. De rechter heeft de blijvende gevolgen van kanker erkend als een handicap.

Ontslag bij werkhervatting

Een werkneemster (verkoopster) komt na 2 jaar herstel van kanker terug werken. Ze vraagt aan haar werkgever om op een progressieve wijze het werk te mogen hervatten (in casu: halftijds ipv voltijds). De werkgever weigert dit en kort daarna wordt de werkneemster ontslagen.

De werkneemster vecht dit ontslag aan en de rechter veroordeelt de werkgever tot een schadevergoeding van 6 maanden loon wegens discriminatie (Antidiscriminatiewet van 10 mei 2007).

De rechter heeft in deze zaak de blijvende gevolgen van kanker als een handicap herkend. Ook werd de drempel voor herintreding en de economische noodzaak tot ontslag onderzocht.

Redelijke aanpassingen omwille van een handicap

Wanneer er sprake is van een handicap kan een werknemer vragen om de werkomstandigheden of de werkvoorwaarden aan te passen. Het moet wel gaan om redelijke aanpassingen (vb aanpassingen van uitrusting, gebouwen, arbeidsritme, taken, opleidingen,…).

De passende maatregelen moeten een persoon met een handicap in staat stellen toegang te hebben tot, deel te nemen aan en vooruit te komen op onder andere de arbeidsmarkt, tenzij deze maatregelen een onevenredige belasting vormen voor de persoon die deze maatregelen moet treffen. De maatregelen mogen dus geen onevenredige belasting vormen voor de werkgever.

Onderzoek door de preventieadviseur arbeidsgeneesheer bij werkhervatting

Indien u net zoals in deze zaak een werknemer heeft die binnenkort het werk wil hervatten, kan u altijd samen met de preventieadviseur arbeidsgeneesheer onderzoeken, in het kader van een re-integratietraject, welke aanpassingen kunnen/moeten gedaan worden.

 

Bron: Arbh. Brussel, dinsdag 20 februari 2018, AR 2016/AB/959