Werknemers 'artikel 17': nieuwe aangifteprocedure vanaf 1 januari 2017

Van 
81283

Vanaf 1 januari moeten de werknemers 'artikel 17' in de Dimona worden aangegeven.

"Artikel 17": waarover gaat het?

Principe

Sommige werkgevers van de socioculturele sector zijn vrijgesteld van de aangifte van bepaalde arbeidsprestaties bij de RSZ. Er bestaat een gelijksoortige vrijstelling in het kader van sportmanifestaties. Deze vrijstelling is hernomen in artikel 17 van het koninklijk besluit van 28 november 1969.

Voorwaarden om de vrijstelling te genieten 

Wat zijn de voorwaarden?

De arbeidsprestaties mogen in de loop van een kalenderjaar 25 arbeidsdagen bij één of meer werkgevers niet overschrijden.

Welke werkgevers? 

In de socioculturele sector is de vrijstelling voornamelijk van toepassing op:

  • vzw's of vennootschappen met een sociaal oogmerk die vakantiekolonies, speelpleinen en sportkampen organiseren;
  • door de bevoegde overheden erkende organisaties die tot taak hebben socioculturele vorming en/of sportinitiatie te verstrekken.

Bij sportmanifestaties is de vrijstelling van toepassing op de inrichters van deze manifestaties.

Welke werknemers? 

In de socioculturele sector heeft de vrijstelling voornamelijk betrekking op de volgende personen:

  • personen die alleen tijdens de schoolvakanties* in vzw's of vennootschappen met een sociaal oogmerk worden tewerkgesteld als beheerder, huismeester, monitor of bewaker;
  • personen die buiten hun werk- of schooluren of tijdens de schoolvakanties* in organisaties voor socioculturele vorming en/of sportinitiatie worden tewerkgesteld als animator, leider of monitor.

Bij sportmanifestaties is de vrijstelling van toepassing op de personen die ter gelegenheid van de sportmanifestaties worden tewerkgesteld, met uitzondering van sportbeoefenaars.

Wat zijn de mogelijke cumulaties?

De vrijstellingen voor sportmanifestaties zijn niet cumuleerbaar met de vrijstellingen van de socioculturele sector.

Ze kunnen echter wel met een tewerkstelling als student worden gecumuleerd. De dagen van tewerkstelling als student worden niet afgetrokken van het contingent van 25 dagen.

New - nieuwe aangifteprocedure

Vóór 1 januari 2017

Vóór 1 januari 2017moest voorafgaand aan de tewerkstelling een elektronische aangifte worden ingediend bij de dienst van de sociale inspectie van de FOD Sociale zekerheid  (zie ons artikel van 8 oktober 2010 hierover). Ondernemingen die niet in de Kruispuntbank zijn ingeschreven, dienen de aangifte schriftelijk in op een papieren formulier.

Vanaf 1 januari 2017- « NEW »

Vanaf 1 januari 2017 moet er geen specifieke aangifte meer worden gedaan bij de FOD Sociale zekerheid. De personen moeten in de Dimona worden aangegeven onder het statuut werknemer A17. De aangifte moet dagelijks worden gedaan (begindatum in Dimona = einddatum in Dimona) en er zal een waarschuwing verschijnen als het contingent van 25 dagen overschreden is.

In de DmfA (multifunctionele aangifte) verandert niets. Voor de werkgevers die bij de RSZ zijn aangesloten, moet er geen aangifte in de DmfA worden gedaan. Voor de werkgevers die bij de DIBISS zijn aangesloten, moet een aangifte in de DmfAPPL plaatshebben.

Voor meer informatie, verwijzen wij naar de tussentijdse instructies van de RSZ.

 

* Onder schoolvakantie verstaat men de kerst-, paas-, herfst-, krokus- en zomervakantie.