Wie betaalt het medisch onderzoek van de schoolstagiair?


49123

Wanneer een schoolstagiair een (onbezoldigde) stage begint te lopen in uw onderneming zal hij in bepaalde gevallen eerst naar de arbeidsgeneesheer van uw interne of externe dienst preventie en bescherming op het werk moeten voor een verplicht medisch onderzoek.

Dankzij een Koninklijk Besluit van 26 augustus 2010 (BS van 6 september 2010) moet dit onderzoek niet meer gebeuren door uw arbeidsgeneesheer maar kan dit door de arbeidsgeneesheer van de onderwijsinstelling gebeuren. Bovendien hoeft u zelf ook niet meer op te draaien voor de kosten verbonden aan dit medisch onderzoek.

Wie valt onder deze regeling?

De hier besproken regeling is van toepassing op de stagiairs en hun werkgever.

“Stagiairs” zijn leerlingen of studenten die in het kader van een leerprogramma georganiseerd door een onderwijsinstelling, daadwerkelijk arbeid verrichten bij een werkgever, in gelijkaardige omstandigheden als de werknemers in dienst van die werkgever, en dit met het oog op het opdoen van beroepservaring.

Het betreft dus leerlingen of studenten die daadwerkelijke arbeid verrichten in uw onderneming. De regeling geldt dus niet voor observatiestages en bedrijfsbezoeken.

Wanneer is een medisch onderzoek verplicht?

Een voorafgaand medisch onderzoek is verplicht, en dit ongeacht de functie die de stagiair zal vervullen in de onderneming, voor elke stagiair die aan zijn of haar eerste stage begint en die:

  • jonger is dan 18 jaar;
  • en louter met een beeldscherm werkt.

Op deze verplichting bestaat één uitzondering, namelijk wanneer een attest van de school kan worden voorgelegd waaruit blijkt dat de jongere minder dan 5 jaar geleden onderworpen werd aan medisch schooltoezicht.

Voor alle andere stagiairs zal een voorafgaand medisch onderzoek toch nog verplicht zijn wanneer zij in het kader van het leerprogramma van de onderwijsinstelling een werkstage komen verrichten en daarbij een functie uitoefenen waarvoor de risicoanalyse aangeeft dat er gezondheidstoezicht nodig is. We denken bijvoorbeeld aan een veiligheidsfunctie, een functie waarin er met voedingswaren wordt gewerkt, functies met verhoogde waakzaamheid, …

Wat is er nu veranderd?

Ingevolge de nieuwe regeling, kan u voor het voorafgaand medisch onderzoek een beroep doen op de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer van de bevoegde dienst voor preventie en bescherming op het werk van de onderwijsinstelling.

Indien u hiervoor kiest, worden de hieraan verbonden kosten vergoed door het Fonds voor beroepsziekten. Het betreft een jaarlijkse bijdrage van € 61,13 (geïndexeerd: € 72) vermenigvuldigd met het aantal stagiairs in de onderneming. Ze wordt rechtstreeks betaald aan de externe dienst van de onderwijsinstelling.

Hoe gebeurt dit in de praktijk?

Als werkgever blijft u zelf verantwoordelijk voor de risicoanalyse van de verschillende functies binnen uw onderneming. Wanneer een voorafgaand medisch onderzoek noodzakelijk is voor de door de stagiair uitgeoefende functie, moet dat gemeld worden aan de school. Ook hier ligt de verantwoordelijkheid dus bij de werkgever.

In de stageovereenkomst wordt er best melding gemaakt van het feit dat een medisch voorafgaand onderzoek verplicht is. Vervolgens bezorgt u een kopie van de werkpostfiche en de contactgegevens van uw eigen arbeidsgeneesheer aan de onderwijsinstelling.

Deze heeft dan voldoende informatie om een afspraak te kunnen maken met haar eigen externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Tip: Onnodige onderzoeken worden niet vergoed door het Fonds. Indien u de stagiair dus naar de arbeidsgeneesheer stuurt zonder dat dit volgens de wet nodig is, riskeert u zelf te moeten opdraaien voor de kosten.

Wanneer treedt de nieuwe regelgeving in werking?

Deze nieuwe regelgeving is retroactief in werking getreden op 1 januari 2010.