Zaterdag blijft een werkdag !

Van 

Het nieuw Burgerlijk Wetboek voorziet dat vanaf 1 januari 2023 zaterdag geen werkdag meer is. Deze regel is wel niet van toepassing in het arbeidsrecht, de sociale zekerheid en de sociale bijstand


Het nieuw Burgerlijk Wetboek voorziet dat vanaf 1 januari 2023 zaterdag geen werkdag meer is. Deze wijziging speelt echter door in alle rechtstakken waar gesproken wordt van werkdagen, waaronder ook het arbeidsrecht, het sociaal recht en de sociale bijstand. 

In het arbeidsrecht is dit bijvoorbeeld het geval voor :
•    de betekening van een opzeggingstermijn via aangetekende brief;
•    het ontslag om dringende reden;
•    de overhandiging van een ziektebriefje;
•    het ontslag van een werknemersvertegenwoordiger binnen de OR en het CPBW alsmede een niet-verkozen kandidaat;
•    de informatieverstrekking bij uitzendarbeid;
•    de uitbetaling van het loon;
•    de toepassing van een sanctie voorzien in het arbeidsreglement.

De wijziging in het nieuw Burgerlijk Wetboek vanaf 1 januari 2023 zou ook verregaande gevolgen hebben voor bvb het tijdstip waarop een opzeggingsbrief zou moeten verstuurd worden via aangetekende brief, want dit had dan vanaf 1 januari 2023 op dinsdag moeten gebeuren ipv op woensdag. Een wetswijziging zorgt er nu voor dat de zaterdag in de domeinen van het arbeidsrecht, sociaal recht en sociale bijstand het karakter van werkdag blijft behouden. 

De opzeggingsbrieven mogen dus in de toekomst nog steeds op woensdag per aangetekende post verstuurd worden om op de eerstkomende maandag te kunnen ingaan (voor zover er geen feestdag valt tussen de woensdag en de maandag).

Bron: wet van 26 december 2022 houdende de neutralisatie van artikel 1.7 van het boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wat betreft het arbeidsrecht en de sociale zekerheid en sociale bijstand, Belgisch Staatsblad van 30 december 2022