Verenigingswerk: maandplafond verdubbeld in de zomermaanden van 2021 en mogelijke uitbreiding tot andere activiteiten

article image Van 

Sportverenigingen die trainers, scheidsrechters en andere medewerkers tewerkstellen onder de regeling voor het verenigingswerk, kunnen deze personen in de zomermaanden van 2021 het dubbele van het toegelaten maandelijks bedrag toekennen. Een wetsontwerp voorziet dat de activiteiten die mogen uitgeoefend worden onder het statuut van verenigingswerk uitgebreid worden.

Het verenigingswerk anno 2021 regelt het verrichten van welbepaalde activiteiten ten behoeve van anderen in de sportsector. Zij gebeuren niet kosteloos, maar tegen een beperkte vergoeding. Deze vergoeding is onderworpen aan een solidariteitsbijdrage van 10% ten laste van de vereniging en de verenigingswerker betaalt 10% belastingen op deze vergoeding.

Welke activiteiten?

Alleen de volgende activiteiten kunnen nog in het kader van het verenigingswerk worden uitgeoefend:

  • animator, leider, monitor of coördinator die sportinitiatie en/of sportactiviteiten verstrekt;
  • sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden;
  • conciërge van sportinfrastructuur;
  • hulp en ondersteuning bieden op occasionele of kleinschalige basis op het vlak van het administratief beheer, het bestuur, het ordenen van archieven of het opnemen van een logistieke verantwoordelijkheid bij activiteiten in de sportsector;
  • hulp bieden op occasionele of kleinschalige basis bij het opstellen van nieuwsbrieven en andere publicaties (zoals websites) in de sportsector;
  • verstrekker van opleidingen, lezingen, en presentaties in de sportsector.

Een ontwerp van wet tot uitbreiding van het toepassingsgebied met de socio-culturele sector is in voorbereiding en dit door toevoeging van de volgende activiteiten (geldig vanaf 8 mei 2021):

  • artistieke of kunsttechnische begeleider in de amateurkunstensector, de artistieke en de cultuur-educatieve sector;
  • verstrekker van opleidingen, lezingen, presentaties en voorstellingen over culturele, artistieke en maatschappelijke thema’s in de socioculturele, cultuur-, kunsteducatieve en kunstensector.

Aangezien de uitbreiding van het toepassingsgebied tot de socio-culturele sector nog in het Parlement moet worden behandeld, wordt deze info hier gegeven onder voorbehoud van goedkeuring door het Parlement .

Vergoeding?

De partijen zijn vrij om de hoogte van de vergoeding vast te stellen, maar deze vergoeding mag niet hoger zijn dan 532,50 EUR (2021) per maand, noch hoger dan 6390 EUR (2021) per jaar. Dit bedrag dekt zowel de vergoeding voor de verrichte prestaties als de onkosten- of reiskostenvergoeding.

Een koninklijk besluit verdubbelt dit maandelijks bedrag voor de maanden juli, augustus en september 2021 voor verenigingswerkers actief als:

  • Animator, leider, monitor of coördinator die sportinitiatie en/of sportactiviteiten verstrekt
  • Sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden

Het maandplafond voor deze activiteiten bedraagt dus 1.065,00 EUR voor de maanden juli, augustus en september 2021. Het jaarlijks maximumbedrag blijft ongewijzigd.

De vergoeding bedraagt ten minste 3,57 euro per uur (= niet geïndexeerde bedrag gekoppeld aan de spilindex. Actueel 5 euro per uur); 

De organisatie moet een solidariteitsbijdrage van 10% op de vergoeding betalen,

De werknemer moet een belasting van 10% op de vergoeding betalen.

De aangifte en betaling van de solidariteitsbijdrage van 10 % moet gebeuren via de tool thans beschikbaar op www.verenigingswerk.be. De door de vereniging verschuldigde solidariteitsbijdrage zal na afloop van elk trimester berekend en gefactureerd worden door de RSZ op basis van de prestaties en vergoedingen ingegeven in die tool.

Wat betreft de fiscale belasting, zal er geen BV ingehouden worden op de vergoeding van de verenigingswerker. Laatste info is dat op het einde van het jaar zal de organisatie wel een fiscale fiche moeten opmaken met daarin de toegekende vergoedingen zodat de verenigingswerker de vergoedingen kan aangeven in zijn belastingaangifte en zo de 10% belasting erop te betalen.

Bronnen:

Koninklijk besluit van 24 juni 2021 tot uitvoering van artikel 27, § 3, tweede lid, van de wet van 24 december 2020 betreffende het verenigingswerk,BS 29 juni 2021, bl. 66016.

instructies van de RSZ

www. vereniginsgwerk.be