152 -225-318-319-329-330-331-337 - Coronavirus: kaderakkoord over de uitlening van werknemers in de Vlaamse social profit

14/04/2020

De Vlaamse social profit sloot een kaderakkoord met het oog op de uitwisseling van medewerkers. Het kaderakkoord voorziet in een vrijblijvende modelovereenkomst die de werkgever, de gebruiker en de werknemer kunnen aanwenden. De wettelijke beperkingen inzake uitlening blijven wel onverminderd van toepassing.

Vandaag is het in veel sociale ondernemingen alle hens aan dek om de coronapandemie in te dijken en de zieken te verzorgen. Maar in sommige sociale ondernemingen zijn de gewone activiteiten teruggeschroefd. Door de coronacrisis hebben sociale ondernemingen in allerijl hun personeelsinzet moeten herbekijken. Vanuit diensten die hun activiteiten zagen verminderen kwam de vraag, zowel van werkgevers als van werknemers, of ze kunnen bijspringen in andere ondernemingen die hun takenlast zagen stijgen door de coronapandemie. Tot nu toe is het arbeidsrechtelijk echter niet zo eenvoudig om eigen personeelsleden tewerk te stellen in een andere onderneming. Een mogelijkheid bestaat in het gebruik maken van de “uitlening van personeel” zoals bepaald in artikel 32 van de “wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van een gebruiker”. Vertegenwoordigers van VERSO, Zorgnet-Icuro, Vlaams Welzijnsverbond, Zorggezind, SOM, Sociare, Groep Maatwerk en de werknemersorganisaties uit de socialprofitsectoren sloten vorige week ter zake een kaderakkoord.

Afspraken & modelovereenkomst

Het kaderakkoord stelt praktische werkafspraken voor waaronder werknemers - op vrijwillige basis - arbeidsprestaties kunnen leveren voor een andere organisatie (= de gebruiker) dan hun juridische werkgever.
Zuiver juridisch gezien is het kaderakkoord wel niet bindend voor individuele werkgevers en werknemers. Het kaderakkoord werd (vooralsnog ?) niet geformaliseerd middels collectieve arbeidsovereenkomsten.
Het model voorziet tevens in een vrijblijvende modelovereenkomst die de betrokken werkgever, gebruiker en werknemer kunnen aanwenden.

Meer informatie hierover vind u via volgende link : www.verso-net.be/over-verso/nieuws/nieuws-detail/2020/04/02/Uitwisseling-personeel-gemakkelijker-gemaakt-in-strijd-tegen-Covid-19.

Jobplatform

Sociale ondernemingen uit alle sectoren kunnen daarenboven via een aanmeldformulier hun beschikbare kandidaten op een platform van Zorgnet-Icuro bekendmaken [link] . Zorgnet-Icuro stelt het platform open voor alle sociale ondernemingen. Er worden geen persoonsgegevens verstrekt, het formulier bevat enkel de gegevens van de werkgever, het soort functie en de beschikbare tewerkstellingsbreuk van de kandidaat.

Sociale ondernemingen die de databank van beschikbare kandidaten willen raadplegen, moeten een login voor toegang tot de databank aanvragen. De vragende onderneming neemt dan rechtstreeks contact op met de betrokken werkgever om een eventuele uitlening te bespreken.

Geen afwijking op de wettelijk modaliteiten en beperkingen

Het kaderakkoord doet geen afbreuk aan de dwingende wettelijke modaliteiten en beperkingen inzake de terbeschikkingstelling van werknemers. Zijnde de gehele of gedeeltelijke overdracht van het werkgeversgezag aan een derde. Deze wettelijke bepalingen blijven onverminderd van toepassing.

Ingeval de uitlening gepaard gaat met een gehele of gedeeltelijke overdracht van het werkgeversgezag, dan is bijvoorbeeld in voorkomend geval een voorgaande toelating van het Toezicht op de Sociale Wetten en de vakbondsafvaardiging/het paritair comité vereist, of dan is in voorkomend geval de verwittiging van het Toezicht op de Sociale Wetten vereist.
Meer informatie over de beperkingen en mogelijkheden om personeel uit te leven kan men o.m. terugvinden op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Betrokken sectoren

225.00.00-00.00 , 318.00.00-00.00 , 319.00.00-00.00 , 329.00.00-00.00 , 330.00.00-00.00 , 331.00.00-00.00 , 337.00.00-00.00