Eenmalige IFIC opstappremie voor de Vlaamse geregionaliseerde social profit

28/07/2021

Het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Vlaamse social profit-sectoren (VIA6) voorziet o.m. in een eenmalige toeslag die de titel ‘IFIC opstap’ draagt. Een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2021 formaliseerde dit onderdeel van het sociaal akkoord.

1. Toepassingsgebied

De IFIC opstap geldt voor de zogenaamde Vlaamse ‘geregionaliseerde sectoren’ van het paritair comité 330. Het betreffen de PC330-deelsectoren die ingevolge de laatste staatshervorming een bevoegdheid zijn geworden van de Vlaamse Gemeenschap.
Meer specifiek geldt de IFIC opstap voor de PC330-werkgevers en -werknemers(a) van de hierna vermelde voorzieningen en diensten:

  • de categorale ziekenhuizen (dit is elk ziekenhuis dat uitsluitend beschikt over een G-dienst (revalidatie van geriatrische patiënten) en/of een Sp-dienst (gespecialiseerde dienst voor behandeling en revalidatie) als vermeld in artikel 5, §1, I, eerste lid, 3° en 4°, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen);
  • de rusthuizen voor bejaarden, de rust- en verzorgingstehuizen, de dagverzorgingscentra, de assistentiewoningen, de centra voor kortverblijf voor bejaarden;-de psychiatrische verzorgingstehuizen;
  • de initiatieven van beschut wonen;
  • de revalidatiecentra  met uitsluiting van, de instellingen waarmee het Verzekeringscomité van het Riziv op voorstel van het College van geneesheren directeurs, in uitvoering van artikel 22, 6° van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, een overeenkomst heeft gesloten en die niet vallen onder de toepassing van artikel 5, § 1, I, 5° van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen;
  • De multidisciplinaire begeleidingsequipes en netwerken palliatieve zorgen;

(b) en voor zover deze door de Vlaamse Gemeenschap erkend en/of gesubsidieerd worden;(c) en voor zover de betrokken werknemer noch arts is noch leidinggevend personeel is zoals bedoeld in de wetgeving sociale verkiezingen, tenzij de leidinggevende positie gepaard gaat met een sectorale referentiefunctie;(d) en voor zover de betrokken werknemer in dienst was voor 1 juli 2021;(e) en voor zover de betrokken werknemer niet uit dienst is vanaf 1 juni 2021. De IFIC opstap is o.i. alsnog verschuldigd mocht de werknemer voor 1 juli 2021 terug bij de werkgever in dienst treedt.

 

2. Bedrag IFIC opstap

De IFIC opstap wordt uitbetaald uiterlijk met de lonen van augustus 2021 doch wordt berekend op maandbasis. Per maand in de referteperiode vertegenwoordigt de IFIC opstap maximaal 300 euro bij een voltijdse tewerkstelling. De referteperiode loopt van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021. Bij een voltijdse tewerkstelling tijdens de volledige referteperiode bedraagt de totale IFIC opstap bijgevolg maximaal 900 euro. 

Het bedrag wordt gereduceerd:

  • in geval van verminderde tewerkstelling tijdens de referteperiode;
  • in geval van afwezigheden zonder gewaarborgd loon tijdens de referteperiode;
  • in geval de betrokken werknemer een retroactieve looncorrectie genoot ingevolge de nieuwe IFIC-fase.
Verminderde tewerkstelling tijdens de referteperiode

In geval van een verminderde tewerkstelling, bijvoorbeeld deeltijdse tewerkstelling of gedeeltelijke werkhervatting na arbeidsongeschiktheid, wordt de premie gereduceerd ‘pro rata de tewerkstellingstijd tijdens de referteperiode’. O.i. mag dit gelezen worden als de gemiddelde tewerkstellingsbreuk tijdens de betrokken maand.

Afwezigheden zonder gewaarborgd loon tijdens de referteperiode

Periodes waarvoor geen gewaarborgd loon wordt betaald, worden niet in aanmerking genomen. Bvb. zwangerschapsverlof, vakantie van de werknemers, ziekteverlof zonder gegarandeerde bezoldiging en geboorteverlof genieten dus geen gelijkstelling.
Daarentegen wordt verlof om dwingende redenen (= 'familiaal verlof') in toepassing van cao nr. 45 wel gelijkgesteld (artikel 8 van cao nr. 45).

Retroactieve looncorrectie ingevolge de nieuwe IFIC-fase

De uitrol van de IFIC-doelbarema’s in de Vlaamse geregionaliseerde deelsectoren van het paritair comité 330 gaat gepaard met een retroactieve looncorrectie tot 1 april 2021.
Ingeval een werknemer zo’n retroactieve looncorrectie geniet, wordt het maandbedrag van de IFIC opstap gereduceerd ten belope het looncorrectiebedrag van de betrokken maand. Stemt dit looncorrectiebedrag minstens overeen met het maandbedrag van de IFIC opstap, dan vervalt de IFIC opstap integraal.
Indien de looncorrectie slechts betrekking heeft op een deel van de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021, dan gebeurt ook de verrekening louter ten belope van de IFIC opstap die betrekking op dat deel van de referteperiode.

3. Betaling

De IFIC toeslag wordt in één keer betaald, uiterlijk in de maand augustus.

 

4. Financieringsclausule

De IFIC toeslag wordt beperkt ten belope van de effectieve tenlasteneming van de globale kost ervan, die door de bevoegde voogdijoverheid middels structurele financiering ten behoeve van de invoering ter beschikking gesteld wordt aan de sector.

 

Bron: collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2021 betreffende de toekenning van een IFIC-opstap in uitvoering van het zesde Vlaams intersectoraal akkoord van 30 maart 2021 voor de social/non profitsectoren voor de periode 2021-2025

 

Betrokken sectoren

330.01.10-00.00 , 330.01.20-00.00 , 330.01.30-00.00 , 330.01.40-00.00 , 330.01.50-00.00