Nachtarbeid is voortaan mogelijk voor e-commerce activiteiten

Van 
78432

Na akkoord tussen de sociale partners begin dit jaar heeft nu ook de bevoegde minister zijn zegen gegeven over nachtarbeid voor e-commerce activiteiten

Na afspraken daaromtrent gemaakt tussen de sociale partners in de betrokken paritaire comités heeft nu ook de Minister zijn goedkeuring gegeven opdat werkgevers ’s nachts, dat wil zeggen tussen 20u en 6u, werknemers kunnen tewerkstellen voor het uitvoeren van alle werkzaamheden die verbonden zijn aan de elektronische handel (e-commerce dus) in ondernemingen van de distributiesector en voor zover de aazrd van de werken of de activiteit dit rechtvaardigt.

1. Wie mag er ‘s nachts tewerkgesteld worden?

Het zijn de werknemers tewerkgesteld in de ondernemingen die vallen onder:

  • het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel (PC 201);
  • het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren (PC 119);
  • het Paritair Comité voor de grote kleinhandelszaken (PC 311);
  • het Paritair Comité voor de warenhuizen ressorteren (PC 312).

2. Voor welke werken?

Deze werknemers mogen 's nachts worden tewerkgesteld voor het uitvoeren van alle werkzaamheden verbonden aan de elektronische handel, voor zover de aard van de werken of de activiteit dit rechtvaardigt. Het is aan de werkgever om dit aan te tonen.

3. Hoe nachtelijke prestaties invoeren?

De werkgever die voor de e-commerce activiteiten dergelijke nachtelijke prestaties wenst in te voeren, zal niet alleen de procedure moeten naleven zoals die voorgeschreven is in de arbeidswet maar hij zal ook de afspraken moeten naleven die werden gemaakt tussen de sociale partners in de betrokken paritaire comités en die in sectorale cao’s werden gegoten.

3.1. Wettelijke procedure

Er is sprake van een arbeidsregeling met nachtprestaties wanneer de regeling voorziet in prestaties die gewoonlijk tussen 24 en 5 uur worden geleverd.

De na te leven wettelijke procedure bestaat uit 2 delen:

  1. een voorafgaande raadpleging en informatie enerzijds;
  2. de eigenlijke procedure tot invoering van de regeling anderzijds.

3.2. Procedure opgelegd door de paritaire comités

In de voornoemde paritaire comités werden sectorale cao’s gesloten omtrent de invoering van dergelijke nachtelijke prestaties voor de e-commerce activiteiten. U kan deze cao’s terug vinden onder de rubriek “sectorale informatie” van de betrokken paritaire comités.

Deze sectorale cao’s omkaderen de wettelijke procedure (zie hierboven) tot invoering van een arbeidsregeling met nachtprestaties. De werkgever zal deze bepalingen dus ook moeten naleven. Zij worden omschreven als een “scenario” met basisprincipes die op ondernemingsvlak op maat worden ingevuld via een cao voor ondernemingen met een vakbondsafvaardiging, of via een wijziging van het arbeidsreglement voor ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging.

4. Wat moet nog op ondernemingsvlak afgesproken worden?

Op ondernemingsvlak zullen nog de volgende afspraken moeten gemaakt worden:  

  • Nachtarbeid voor welke activiteiten en functies;
  • Welke vorm van nachtarbeid;
  • Welke contracten;
  • Welk arbeidsregime;
  • Welk uurrooster;
  • Wat met studentenarbeid.

Vergeet niet dat cao nr. 46 over nachtarbeid (vrijwilligheid, arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde duur, mogelijkheid tot terugkeer naar een dagprestatie, ….) van toepassing is en dat de toeslag voor nachtarbeid zoals die is vastgesteld in cao nr. 49 van toepassing is.

5. wanneer treedt de regeling in werking?

Het koninklijk besluit van 13 maart 2016 waarop we allen nog aan het wachten waren, is in werking getreden op 28 maart 2016. De sectorale cao’s werden reeds op 14 januari 2016 gesloten voor onbepaalde duur en zijn in werking getreden op 1 januari 2016.