Ouderschapsverlof: de vierde maand is er!


58175

Wie kan gebruik maken van deze 4e maand?

1) De werknemers, die mama of papa zijn geworden vanaf 8 maart 2012 (geboorte en adoptie), hebben recht op deze vierde maand en kunnen in dit geval een uitkering ontvangen van de RVA. Het bedrag is gelijk aan EUR 693,20 netto (zoals de eerste 3 maanden ouderschapsverlof).

2) De werknemers, waarvan het kind nog geen 12 jaar oud is (maar dus geboren vóór 8 maart 2012), hebben eveneens recht op deze extra vierde maand, maar voor hen zal deze vierde maand onbezoldigd zijn.

Concreet: wat zijn de mogelijkheden?

Deze werknemers kunnen vanaf 1 juni 2012, aanvragen doen om hun ouderschapsverlof op volgende manier op te nemen:

  • Vier maanden voltijds ouderschapsverlof: deze periode kan naar de keuze van de werknemer worden opgesplitst in maanden;
  • Acht maanden halftijds ouderschapsverlof (indien hij voltijds is tewerkgesteld): deze periode kan worden opgesplitst in periodes van twee maanden of een veelvoud hiervan;
  • Twintig maanden 1/5e ouderschapsverlof (indien hij voltijds is tewerkgesteld): deze periode kan worden opgesplitst in periodes van vijf maanden of een veelvoud hiervan.

Na het ouderschapsverlof mogelijkheid tot aangepaste arbeidsregeling

De werknemer heeft het recht om na de periode van ouderschapsverlof, een aangepaste arbeidsregeling of werkrooster aan te vragen voor een periode van maximum 6 maanden. De werknemer moet hiervoor een schriftelijke aanvraag doen bij de werkgever, ten laatste 3 weken voor het einde van de lopende periode van ouderschapsverlof.

In deze aanvraag moet de werknemer de redenen aangeven die een verband houden met een betere combinatie tussen werk- en gezinsleven.

De werkgever beoordeelt deze aanvraag en moet de aanvraag behandelen ten laatste 1 week voor het einde van de lopende periode van het ouderschapsverlof, rekening houdend met zijn eigen behoeften en die van de werknemer.
De werkgever deelt in de brief mee op welke wijze bij de beoordeling van de aanvraag rekening werd gehouden met de eigen behoeften en die van de werknemer.  

Gehandicapt kind

De leeftijdsgrens is 21 jaar (in plaats van 12 jaar) wanneer het gaat om een gehandicapt kind.

Inwerkingtreding

De aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 1 juni 2012.

 

Bron: Koninklijk besluit tot omzetting van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad van 8 maart 2010 tot uitvoering van de door BUSINESSEUROPE, UEAPME, het CEEP en het EVV gesloten herziene raamovereenkomst inzake ouderschapsverlof en tot intrekking van Richtlijn 96/34/EG.