NL|FR|EN
Identification
        
Delen |
Coronavirus: zijn door de werkgever ter beschikking gestelde of terugbetaalde mondmaskers voordelen in natura?

13.10.2020


Het dragen van een mondmasker maakt momenteel deel uit van het dagelijkse leven, ook op de werkvloer. De RSZ en de fiscus hebben een standpunt ingenomen over de terbeschikkingstelling van dergelijke maskers door de werkgever.

De sociale en fiscale instanties werden bevraagd over de toe te passen behandeling als de werkgever mondmaskers ter beschikking wenst te stellen en financieel wenst tussen te komen in het onderhoud ervan.

1. Terbeschikkingstelling van mondmaskers versus terugbetaling

De RSZ en de fiscus aanvaarden dat de werkgever mondmaskers aan zijn werknemers ter beschikking stelt, zonder dat er sprake is van een loonvoordeel in natura.

1° Daartoe is vereist dat het aantal maskers in verhouding staat tot het aantal dat de werknemer moet gebruiken tijdens de werkuren (werkplaats werkgever of bij klanten) en voor woon-werkverplaatsingen of beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer.

2° Bovendien moeten de mondmaskers toegekend worden door de werkgever in natura. De RSZ en de fiscus eisen deze terbeschikkingstelling omdat het om een kwestie met betrekking tot het welzijn op het werk gaat. De werkgever kan bijgevolg NIET tussenkomen in de kost van mondmaskers die de werknemer zelf aankoopt of de toekenning aan een werknemer van een forfaitair bedrag waarmee hij mondmaskers kan aankopen of onderhouden wordt in geen geval aanvaard.

De RSZ en de fiscus bevoorrechten dus de terbeschikkingstelling van het mondmasker!

Uitzonderlijk kan een terugbetaling van kosten op basis van bewijsstukken aanvaard worden wanneer de werknemer niet naar zijn werkplaats kan gaan om de producten in ontvangst te nemen (bvb. een werknemer die in het buitenland tewerkgesteld is).

2. Onderhoud van de mondmaskers

De werkgever kan wel tussenkomen in de werkelijke kost voor het onderhoud van een stoffen mondmasker. De RSZ stelt dat de kost voor het wassen van mondmaskers verwaarloosbaar is en aanvaardt de dagforfaits van 1,74 EUR of 0,84 EUR/dag voor onderhoud niet.

Als de werkgever toch een RSZ-vrije kostenvergoeding wil toekennen, zal hij de realiteit en hoogte van de kost moeten kunnen aantonen.

Volgens de RSZ is 0,20 EUR per week betaald door de werkgever een aanvaardbaar bedrag.

De fiscus liet ons onlangs weten dat ze de RSZ volgen inzake het onderhoud van mondmaskers.

De RSZ en de fiscus aanvaarden een bedrag van 0,20 EUR per week voor het onderhoud van mondmaskers.

Bronnen: Antwoorden van de RSZ en van de fiscus.

Nathalie Wellemans - Legal Advisor Sr.


Aanverwante artikels: Coronavirus

Schrijf u in voor onze newsletter en blijf op de hoogte!

  
Siteplan | Gebruiksvoorwaarden | Privéleven | Contacten        Group S 2017