200201 Bestaanszekerheidsuitkeringen (tijdelijke werkloosheid) - Arbeiders

(Sous-)Commission paritaire n°:
327.01.00-00.00

Mise à jour: 06/02/2024
Début de validité: 01/01/2019

Uitkering: tijdelijke werkloosheid arbeiders.

Bedrag:

  • sectoraal:

    • van de 1ste tot en met de 40ste dag werkloosheid:

      • alleenstaanden en samenwonenden: 4 EUR bruto/niet-gepresteerde werkdag (reg. 5d/w);
      • gezinshoofden: 8 EUR bruto/niet-gepresteerde werkdag (reg. 5d/w).
    • vanaf de 41ste dag:
      • alleenstaanden en samenwonenden: 5 EUR bruto/niet-gepresteerde werkdag (reg. 5d/w);
      • gezinshoofden: 10 EUR bruto/niet-gepresteerde werkdag (reg. 5d/w).
    • voor de arbeiders die geen voltijds uurrooster hebben gebaseerd op de werkelijke arbeidsduur omgerekend per week (38u) wordt het maximaal aantal uren geproratiseerd.
  • wettelijk:
    • 2 EUR/dag in geval van technische stoornis, slecht weer of economische redenen (!! niet van toepassing in psc 327.01);
    • 5 EUR/dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering bovenop de sectorale toeslag voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht.

Betaling: door de werkgever maar terugbetaling van de aanvullende vergoeding door het Fonds voor de eerste 114 uren per kalenderjaar en een terugbetaling van 2 EUR voor de gezinshoofden en 1 EUR voor de alleenstaanden en samenwonenden vanaf het 115de uur tot het 152ste uur (sectoraal) - door de werkgever (wettelijk).

In het Paritair Subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven werd op 22 januari 2019 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de aanvullende financiële bijdrage van de werkgever bij tijdelijke werkloosheid - arbeiders (nr. 150933/CO/327.01).

1. Uitkering

Tijdelijke werkloosheid.

2. Bedrag en duur

De aanvullende vergoeding bedraagt voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid samen:

  • alleenstaanden en samenwonenden:

    • van 1ste tot en met 40ste per kalenderjaar een toeslag van 4 EUR bruto per werkdag die omwille van de tijdelijke werkloosheid niet werd gepresteerd;
    • vanaf de 41ste dag per kalender jaar een toeslag van 5 EUR bruto per werkdag die omwille van de tijdelijke werkloosheid niet werd gepresteerd.
  • gezinshoofden mits aflevering aan de werkgever van een officieel attest van de uitbetalingsinstelling / RVA met betrekking tot de gezinstoestand:
    • van 1ste tot en met 40ste dag per kalenderjaar een toeslag van 8 EUR bruto per werkdag die omwille van de tijdelijke werkloosheid niet werd gepresteerd;
    • vanaf de 41ste dag per kalender jaar een toeslag van 10 EUR bruto per werkdag die omwille van de tijdelijke werkloosheid niet werd gepresteerd.

De hierboven vermelde dagbedragen worden omgerekend naar een uurbedrag volgens de volgende formule: aanvullende vergoeding X 5 dagen/week

                                                                                                                                                            gemiddelde voltijdse arbeidsduur op het vlak van de onderneming

Voor de arbeiders die geen voltijds uurrooster hebben gebaseerd op de werkelijke arbeidsduur omgerekend per week (38u) wordt het maximaal aantal uren geproratiseerd.

De betaling van de aanvullende vergoeding gebeurt samen met de uitbetaling van het loon van de maand waarin de werkloosheid voorkwam.

De werkgevers bekomen bij het sectorale Fonds voor bestaanszekerheid de terugbetaling van de aanvullende vergoeding voor de eerste 114 uren per kalenderjaar en een terugbetaling van 2 EUR voor de gezinshoofden en 1 EUR voor de alleenstaanden en samenwonenden vanaf het 115de uur tot het 152ste uur.

3. Wettelijke uitkering

Sinds 2012 heeft de arbeider recht op een supplement op de werkloosheidsuitkering. Het minimumbedrag van het supplement wordt bepaald op 2 euro per dag waarop de arbeider niet heeft gewerkt wegens tijdelijke werkloosheid (economisch, technisch, slecht weer). De werkgever is ertoe gehouden dit supplement te betalen, tenzij de betaling daarvan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid.

Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers aan de werknemers (arbeiders en bedienden) die ze in tijdelijke werkloosheid  (met uitzondering van overmacht) plaatsen voor elke door de werkloosheid vergoede dag een bijkomend supplement van 5 euro betalen, tenzij de betaling ervan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid. Dit wettelijk supplement van 5 euro moet steeds betaald worden bovenop de bestaande supplementen die reeds voorzien zijn bij wet, CAO of andere bestaande afspraken in ondernemingen. Voor meer info, verwijzen wij u naar ons artikel.

PSC 327.01: De werkgever moet een aanvullende vergoeding van min. 2 EUR/dag werkloosheid betalen na de vergoedbare periode voorzien door de sector  (!! niet van toepassing in psc 327.01). De aanvullende vergoeding van 5 euro moet steeds betaald worden voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht en dit bovenop de voorziene sectorale toeslag. 

4. Tabel

Duur
Bedrag/dag
Type werkloosheid
Tussenkomst
eerste 40 dagen

alleenstaanden en samenwonenden: 4 EUR

gezinshoofden: 8 EUR

Elk soort werkloosheid  Werkgever maar terugbetaling van de aanvullende vergoeding door het Fonds voor de eerste 114 uren per kalenderjaar en een terugbetaling van 2 EUR voor de gezinshoofden en 1 EUR voor de alleenstaanden en samenwonenden vanaf het 115de uur tot het 152ste uur.
+ 5 EUR wettelijk Elk soort werkloosheid behalve overmacht Werkgever
vanaf de 41ste dag

alleenstaanden en samenwonenden: 5 EUR

gezinshoofden: 10 EUR

Elk soort werkloosheid  Werkgever maar terugbetaling van de aanvullende vergoeding door het Fonds voor de eerste 114 uren per kalenderjaar en een terugbetaling van 2 EUR voor de gezinshoofden en 1 EUR voor de alleenstaanden en samenwonenden vanaf het 115de uur tot het 152ste uur.
+ 5 EUR wettelijk Elk soort werkloosheid behalve overmacht Werkgever

5. Werkloosheid energiecrisis

Er is ook een wettelijke vergoeding voorzien voor tijdelijke werkloosheid energiecrisis (te betalen door de werkgever). Aangezien deze sector reeds een supplement voorziet voor economische werkloosheid in het klassieke stelsel, verwijzen we je naar ons interprofessioneel artikel dat uitlegt hoe je die toeslag combineert met de wettelijke toeslag die wordt voorzien bij tijdelijke werkloosheid energiecrisis. Deze maatregel is niet langer van toepassing in maart 2023.

Convention collective de travail applicable: (pour lire le texte intégral, cliquez sur le n° d'enregistrement).

Date CCT
22/01/2019
N° d'enregistrement
150933
Début de validité
01/01/2019
Fin validité
-
Date de dépôt
20/02/2019
Date d'enregistrement
13/03/2019
Sujet
intervention complémentaire de l'employeur en cas de chômage temporaire - ouvriers
MB Avis Dépôt
20/03/2019
Force obligatoire
-
CCT rendue obligatoire par Arrêté Royal du
17/08/2019
Publié au Moniteur Belge du
30/08/2019
Mots clés
CHÔMAGE (AUTRE QUE LE CHÔMAGE ÉCONOMIQUE DES EMPLOYÉS)