39 Maaltijdcheques
Paritair (sub-)Comité nr.:
109.00.00-00.00
Bijwerking: 09/08/2019
Geldig vanaf: 01/09/2019
Geldig tot: 31/12/2021
Nominale waarde:
- persoonlijk aandeel: 1,09 EUR;
- werkgeversaandeel: 3,21 EUR.
Alternatieve telling: neeDatum: 01/09/2019- 31/12/2020
In het Paritair Comité voor het kleding- en confectiebedrijf werd op 26 juni 2019 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsvoorwaarden (nr. 153297/CO/109).
1. Toepassingsgebied
Met uitsluiting van de ondernemingen die toeleveren aan de auto-industrie en de ondernemingen die tenten vervaardigen, behandelen, herstellen, onderhouden, verhuren, plaatsen of er handel in drijven, met ingang van 1 juni 2009 een stelsel van maaltijdcheques.
2. Bedrag
Nominale waarde:
- persoonlijk aandeel: 1,09 EUR;
- werkgeversaandeel: 3,21 EUR.
3. Specifieke modaliteiten
Met ingang van 1 september 2019 wordt het bedrag van de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheque verhoogd met 0,50 EUR.
In de ondernemingen waar deze verhoging met 0,50 EUR niet onder de vorm van maaltijdcheques kan worden toegekend omdat op 1 september 2019 het maximum toegelaten bedrag van 8 euro zoals voorzien in de socialezekerheidswetgeving reeds bereikt is, worden de effectieve en baremieke brutolonen ter compensatie verhoogd met 1,1% in plaats van 0,85% met ingang van 1 september 2019 of worden gelijkwaardige voordelen toegekend.
In de ondernemingen waar deze verhoging met 0,50 EUR niet volledig onder de vorm van maaltijdcheques kan worden toegekend omdat het bedrag van de maaltijdcheque 7,5 EUR reeds overschrijdt, worden de effectieve en baremieke brutolonen verhoogd met een percentage dat dit saldo.
In de ondernemingen die tenten vervaardigen, behandelen, herstellen, onderhouden, verhuren, plaatsen of er handel in drijven en die nog geen maaltijdcheques toekennen, diende de verhoging met 0,30 EUR op 1 april 2010 te worden vervangen door een gelijkwaardig voordeel. In dat geval kon op 1 april 2012 eveneens een bijkomend voordeel worden toegekend dat gelijkwaardig was aan de verhoging van de maaltijdcheque met 0,15 EUR op die datum. Dit stelsel kan worden voortgezet met dien verstande dat dan op 1 september 2019 eengelijkwaardig voordeel voor de verhoging van de maaltijdcheque met O,50 EUR zoals vermeld in het eerste lid moet worden toegekend.
De gelijkwaardige voordelen, toegekend in verband met het sectorale stelsel van maaltijdcheques en zoals bedoeld in de voorgaande collectieve arbeidsovereenkomsten in dat verband, dienen verder te worden toegekend.
4. Historische van bedragen
Nominale waarde | Persoonlijk aandeel | Werkgeversaandeel | |
01/06/2009-31/03/2010 | 2,00 EUR | 1,09 EUR | 0,91 EUR |
01/04/2010-31/03/2012 | 2,30 EUR | 1,09 EUR | 1,21 EUR |
01/04/2012- 31/12/2015 | 2,80 EUR | 1,09 EUR | 1,71 EUR |
01/01/2016 - 31/08/2019 | 3,80 EUR | 1,09 EUR | 2,71 EUR |
01/09/2019-onbepaalde duur | 4,30 EUR | 1,09 EUR | 3,21 EUR |
Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.
Datum CAO
26/06/2019 |
Registratienr
153297 |
Geldig van
01/09/2019 |
Geldig tot
31/12/2020 |
Neerleggingsdatum
19/07/2019 |
Registratiedatum
06/08/2019 |
||
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden |
|||
BS Bericht van neerlegging
14/08/2019 |
Algemeen verbindend verklaring
- |
||
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
11/11/2019 |
Gepubliceerd in het B.St. van
05/12/2019 |
||
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, MAALTIJDCHEQUES, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, SOCIALE VREDE |
Historiek | ||
---|---|---|
01/01/2024 | 31/12/2050 | 39 Maaltijdcheques |
01/01/2022 | 31/12/2023 | 39 Maaltijdcheques |
01/09/2019 | 31/12/2021 | 39 Maaltijdcheques |
01/01/2017 | 31/08/2019 | 39 Maaltijdcheques |
01/01/2016 | 31/12/2016 | 39 Maaltijdcheques |
01/12/2014 | 31/12/2015 | 39 Maaltijdcheques |
01/04/2014 | 30/11/2014 | 39 Maaltijdcheques |
19/01/2012 | 31/03/2014 | 39 Maaltijdcheques |
01/01/2010 | 18/01/2012 | 39 Maaltijdcheques |
01/06/2009 | 31/12/2009 | 39 Maaltijdcheques |