Werkbaar en wendbaar werk: vrijwillige overuren

Van 
83088

De wet betreffende werkbaar en wendbaar werk is op 15 maart 2017 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Een van de nieuwe maatregelen die op 1 februari 2017 in werking treedt, heeft betrekking op vrijwillige overuren.

Bovenop de reeds bestaande wettelijk gereglementeerde overuren kan de werknemer ingaan op het aanbod van de werkgever om vrijwillige overuren te presteren.

100 uren per jaar op vrijwillige basis

De werknemer die dit wenst, kan u vragen om een maximum van 100 overuren per jaar te presteren. Een cao gesloten in uw sector kan dit aantal op maximum 360 uren per jaar brengen.

Dergelijke overuren kunnen uiteraard alleen als u ze aanbiedt vrijwillig door uw werknemer worden gepresteerd. Het gaat dus om overuren die uw werknemer met uw toestemming op vrijwillige basis presteert.

Vooraf een akkoord afsluiten

Om de vrijwilligheid van het systeem te garanderen, moet u vóór de prestatie van de overuren een schriftelijke overeenkomst met uw werknemer sluiten. Deze overeenkomst is maximum 6 maanden geldig en moet dus om de 6 maanden worden hernieuwd. In deze overeenkomst vermeldt u dat uw werknemer heeft gevraagd overuren te presteren en dat u bereid bent ze aan te bieden.

Uw dossierbeheerder kan u een model van overeenkomst inzake vrijwillige overuren bezorgen.

Geen andere formaliteiten

Voor deze overuren moet u niet vooraf de toestemming van een intern of extern orgaan vragen. U moet de reden voor het presteren van deze overuren niet rechtvaardigen. Het loutere feit dat de werknemer vrijwilliger is en met u een overeenkomst heeft gesloten, laat u toe vrijwillige overuren te laten presteren.

Maximale grenzen

Voor deze overuren moet u de grens van 11 uren per dag of 50 uren per week naleven.

Naleving van de interne grens?

De eerste 25 vrijwillige overuren in de referteperiode tellen niet mee voor de interne grens. Alleen de volgende uren komen in aanmerking.

Dit aantal kan op maximum 60 uren worden gebracht door een cao gesloten in uw sector.

Welk loon betalen voor deze overuren?

Op het einde van de loonperiode moet u voor deze vrijwillige overuren een overloon van 50 of 100 % betalen al naargelang ze tijdens de week, op een zondag of feestdag werden verricht.

U moet deze vrijwillige overuren niet in aanmerking nemen voor de naleving van de wekelijkse arbeidsduur die over de referteperiode gemiddeld moet worden in acht genomen: de vrijwillige overuren worden niet ingehaald via de toekenning van inhaalrust.

Op het einde van de loonperiode betaalt u deze vrijwillige overuren dus onmiddellijk aan 100% naast het overloon van 50 of 100 %.

Deze overuren worden op het einde van de loonperiode dus aan 150 of 200 % betaald al naargelang ze tijdens de week, op een zondag of feestdag werden verricht.

Voor vrijwillige overuren geldt het fiscaal gunstregime bepaald in de artikelen 154 bis en 272 WIB92 binnen de grenzen en voorwaarden die door deze bepalingen zijn vastgesteld. Deze defiscalisatie bestaat uit een vermindering van de belasting en de bedrijfsvoorheffing voor de werknemer en een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor de werkgever.

Bron: wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk (BS van 15 maart 2017)