480105 Managementsondersteuning en omkaderende functies

(Sous-)Commission paritaire n°:
331.00.10-00.00

Mise à jour: 05/05/2015
Début de validité: 01/04/2014

Het decreet Kinderopvang van Baby's en Peuters heeft ervoor gezorgd dat elke organisator een vergunning moet hebben om baby's of peuters op te vangen.  Er is een nieuw subsidiesysteem dat werkt volgens een trappensysteem.  De vroegere opdeling in "gesubsidieerde kinderdagverblijven", "kinderopvang onder toezicht" en "gemelde kinderopvang" is verdwenen.  Alle opvang wordt gebundeld onder "vergunde kinderopvang" met gradaties van subsidies.

Een bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst van 22 december 2014 verduidelijkt de loon- en arbeidsvoorwaarden die moeten toegepast worden in de vergunde kinderopvang van baby's en peuters.  De CAO van 22 december 2014 werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 9 juni 2015 onder het nr. 127324/CO/331; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 17 juni 2015.

Ingevolge deze bijzondere CAO is de CAO van 28 februari 2001 inzake managementsondersteuning en omkaderende functies, algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 10 juli 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 21 augustus 2003 van toepassing op de vergunde kinderopvang - Trappen 1, 2A, 2B en 3.

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de kinderdagverblijven, de diensten voor opvanggezinnen, de centra voor ontwikkelingsstoornissen, de diensten voor tele-onthaal, het niet-autonoom algemeen welzijnswerk, de diensten voor private gezinsplaatsing, de door Kind en Gezin erkende en gesubsidieerde projecten, de centra voor geestelijke gezondheidszorg en de vertrouwenscentra kindermishandeling voor zover zij door de Vlaamse Gemeenschap erkend en gesubsidieerd worden en ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

Onder werknemers wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Artikel 2

Onder managementsondersteuning wordt verstaan de ondersteuning van de taken die behoren tot het management van een voorziening zoals onder meer het financieel, personeels-, milieu- en kwaliteitsbeheer, preventiebeleid en informaticaondersteuning. Hiertoe wordt ondermeer  ook in omkaderende functies voorzien.

Artikel 3

In uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector 2000-2005 worden de Vlaamse middelen en de middelen sociale Maribel lineair en via de geëigende subsidiekanalen toegekend aan de voorzieningen a rato van het aantal tewerkgestelde personeelsleden, uitgedrukt in voltijds equivalenten.

Artikel 4

Meerdere voorzieningen kunnen deze middelen gezamenlijk aanwenden om gemeenschappelijke organisatiegerichte functies te creëren.

Artikel 5

De middelen worden voor minimaal 75 % omgezet in tewerkstelling.

Maximaal 25 % van de middelen kan ingezet worden voor werkingskosten.

Afwijking op deze verhouding is mogelijk indien aan één van volgende voorwaarden voldaan is: de middelen worden ingezet voor screening, onderzoek, investeringen of welbepaalde tijdelijke projecten die het management van de voorziening op lange termijn optimaliseren.

Artikel 6

In overleg met de werknemers (ondernemingsraad of comité voor preventie en bescherming of vakbondsafvaardiging en bij ontstentenis daarvan het personeel) wordt toezicht gehouden op de aanwending van de middelen alsook over de toepassing van artikel 4 en artikel 5.

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking met ingang van 1 januari 2001 en wordt afgesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd, mits een opzeggingstermijn van zes maanden, gericht bij een ter post aangetekend schrijven aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.

Convention collective de travail applicable: (pour lire le texte intégral, cliquez sur le n° d'enregistrement).

Date CCT
22/12/2014
N° d'enregistrement
127324
Début de validité
01/01/2014
Fin validité
-
Date de dépôt
13/01/2015
Date d'enregistrement
09/06/2015
Sujet
convention collective du travail particulière relative aux conditionsde travail et de rémunération
MB Avis Dépôt
17/06/2015
Force obligatoire
-
CCT rendue obligatoire par Arrêté Royal du
06/11/2016
Publié au Moniteur Belge du
06/12/2016
Mots clés
SALAIRES, TRAVAIL EN ÉQUIPE ET DE NUIT, TRAVAIL PENDANT LE WEEKEND ET LES JOURS FÉRIÉS, PRIME DE FIN D'ANNÉE, PRIME D'ANCIENNETÉ, PRIME DE DÉPART, PENSIONS COMPÉMENTAIRES ET ASSURANCES GROUPES, INDEMNITÉS POUR FRAIS DE DÉPLACEMENT, CLASSIFICATION DES FONCTIONS, RÉDUCTION DE LA DURÉE DE TRAVAIL, JOUR DE CONGÉ PAYÉ (PAS DE JOUR RTT OU DE COMPENSATION) ET JOUR FERIÉ, MODALITÉS DE LA DURÉE DE TRAVAIL, TRAVAIL À TEMPS PARTIEL, INTERRUPTION DE CARRIÈRE, CRÉDIT-TEMPS/DIMINUTION DE CARRIÈRE, EMPLOI FIN DE CARRIÈRE, CONGÉ POUR RAISONS IMPÉRIEUSES, CONGÉ PARENTAL ET CONGÉ POUR DES RAISONS PERSONNELLES, RECRUTEMENT, FORMATION (EXCL. FORMATION SYNDICALE), TRAVAILLEURS AGÉS-EXCL.PENSIONS COMPL, PRÉPENSION(RCC), CRÉDIT-TEMPS, GROUPES À RISQUE, MARIBEL SOCIAL, MALADIE/ACCIDENT/DÉCÈS, PRÉPENSION, RÉGIME DE CHÔMAGE AVEC COMPLÉMENT D'ENTREPRISE (RCC), PRÉAVIS/LICENCIEMENT, LICENCIEMENT DES TRAVAILLEURS PROTÉGÉS, DÉLÉGATION SYNDICALE, FORMATION SYNDICALE, PRIME SYNDICALE, FONDS DE SÉCURITÉ D'EXISTENCE, FONDS SOCIAUX, AUTRE QUE LES FONDS DE SÉCURITÉ D'EXISTENCE, FONCTIONNEMENT AU SEIN DE L'ENTREPRISE/DES ORGANES DE CONCERTATION, CCT PARTICULIÈRE EN CAS DE MODIFICATION DE LA COMPÉTENCE D'UNE CP

Historique
01/04/2014 31/12/2999 480105 Managementsondersteuning en omkaderende functies
01/01/2001 31/03/2014 480105 Managementsondersteuning en omkaderende functies - Kinderdagverblijven, diensten voor opvanggezinnen en de