040501 Haard- of standplaatstoelage - Ontwikkelingsstoornissen, tele-onthaal en vertrouwenscentra kindermishandeling

(Sous-)Commission paritaire n°:
331.00.20-00.00

Mise à jour: 07/10/2021
Début de validité: 01/03/2021

 Voor de geactualiseerde bedragen zie Hfdst. 040201

Het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social-profitsector 2000-2005 dat uitgevoerd werd door een CAO van 28 februari 2001 (algemeen verbindend verklaard door een KB van 11 november 2002, BS van 6 januari 2003) heeft ervoor gezorgd dat sinds 2005 de bepalingen betreffende de toekenning van de haard- en standplaatstoelage van toepassing in de centra voor ontwikkelingsstoornissen, de diensten voor tele-onthaal en de vertrouwenscentra kindermishandeling (PC 331), dezelfde zijn als die van toepassing in het Paritair Subcomité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten van de Vlaamse Gemeenschap (PC 319.01).

Hierna vindt u de bepalingen in verband met de toekenning van de haard- en standplaatstoelage.

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers in de kinderdagverblijven, de diensten voor opvanggezinnen, de centra voor ontwikkelingsstoornissen, de diensten voor teleonthaal, het niet-autonoom algemeen welzijnswerk, de diensten voor private gezinsplaatsing, de door Kind en Gezin erkende en gesubsidieerde projecten en de vertrouwenscentra kindermishandeling voorzover zij door de Vlaamse Gemeenschap erkend en gesubsidieerd worden en ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

Onder “werknemers” wordt verstaan: het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

HOOFDSTUK II – Algemeenheden

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst geeft uitvoering aan punt 2.1 van het “Vlaams intersectoraal akkoord voor de social-profitsector” 2000-2005.

Artikel 3

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst stellen de algemene regelen vast welke van toepassing zijn op de voornoemde werkgevers en werknemers.  Zij beogen de minimumlonen te bepalen voor de verschillende functies.

Aan de partijen wordt echter de vrijheid overgelaten gunstiger voorwaarden overeen te komen, onder meer rekening gehouden met de bijzondere bekwaamheid en de persoonlijke verdiensten.

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst mogen geen afbreuk doen aan de bepalingen en de gebruiken die voor de werknemers gunstiger zijn, daar waar dergelijke toestand bestaat.

(...)

HOOFDSTUK V – Toekenning van de haard- en standplaatstoelage

Artikel 7

Aan de bij artikel 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst bedoelde personeelsleden wordt een haard- of standplaatstoelage toegekend volgens de hierna bepaalde modaliteiten.

Artikel 8

Een haardtoelage wordt toegekend aan:

1. het gehuwde personeelslid of het personeelslid dat wettelijk samenleeft tenzij de toelage toegekend wordt aan de echtgenoot of aan de persoon met wie hij samenleeft.

Onder “samenwonen” wordt verstaan: het onder hetzelfde dak samenleven van twee of meerdere personen die hun huishoudelijke aangelegenheden hoofdzakelijk gemeenschappelijk regelen, zonder graad van bloedverwantschap.  Het bewijs wordt geleverd via attestering door de bevoegde gemeentelijke instantie;

2. het alleenstaande personeelslid van wie één of meer kinderen deel uitmaken van het gezin die recht geven op kinderbijslag.

Een standplaatstoelage wordt toegekend aan de personeelsleden die geen haardtoelage krijgen.

In het geval dat de twee echtgenoten of wettelijk samenwonenden elk beantwoorden aan de voorwaarden om de haadtoelage te verkrijgen, wordt deze toegekend aan de partner met het laagste bruto jaarloon, zoals dat is vastgesteld voor volledige prestaties.  Bij gelijke jaarbedragen kunnen de partners met wederzijds akkoord bepalen wie van beide begunstigde zal zijn van de haardtoelage.

Artikel 9

Het jaarlijks bedrag van de haard- of standplaatstoelage wordt, afhankelijk van het bruto jaarloon, vastgesteld volgens onderstaande tabel:

 

BRUTO JAARLOON

HAARDTOELAGE

STANDPLAATSTOELAGE

Tot 15.744,06 EUR

719,88 EUR

359,94 EUR

Tot 17.866,13 EUR

359,94 EUR

179,97 EUR

Indien het bruto jaarloon van een personeelslid het grensbedrag van 15.744,06 EUR respectievelijk 17.866,13 EUR overschrijdt, kan zijn brutoloon, in voorkomend geval vermeerderd met de overeenstemmende haard- of standplaatstoelage, niet minder bedragen dan het grensbedrag, vermeerderd met het bedrag van de overeenstemmende haard- of standplaatstoelage.  Ten belope van het verschil wordt de hem toegekend toelage vermeerderd of wordt hem een gedeeltelijke toelage toegekend.

Artikel 10

§1. De haard- of standplaatstoelage wordt aan personeelsleden met onvolledige dienstprestaties toegekend, in evenredigheid met deze prestaties.

§2. De haard- of standplaatstoelage wordt maandelijks betaald, samen met het loon van de maand waarvoor zij verschuldigd is.

Wanneer in de loop van de maand zich een feit voordoet, dat het recht op de toelage wijzigt, wordt het voordeligste stelsel voor de volledige maand toegepast.  Wanneer voor de maand geen volledige maandloon verschuldigd is, wordt de toelage betaald volgens dezelfde voorwaarden als het loon.

§3. Het in aanmerking te nemen loon is dat zou worden toegekend indien de deeltijdse betrekking van de werknemer een voltijdse betrekking zou zijn.

§4. In toepassing van voormelde beginselen, dient de haard- of standplaatsvergoeding voor de werknemers die verschillende deeltijdse functies uitoefenen berekend te worden op de wedde voor elke functie afzonderlijk, telkens om te zetten in een voltijdse functie, om het bedrag ervan te kennen.

§5. De toelage wordt berekend op het loon uitgewerkt volgens de weddeschalen, zonder rekening te houden met premies, toeslagen, weddesupplementen en vergoedingen.

§6. De toelage is onderworpen aan de bijdragen voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en wordt bij de totale loonmassa gevoegd voor de berekening van het vakantiegeld.

Artikel 11

De haard- of standplaatstoelage wordt slechts betaald na overlegging van een door het betrokken personeelslid ondertekende verklaring in dubbel exemplaar, waarvan het model in bijlage wordt gevoegd.  Te dien einde bezorgt de werkgever aan het betrokken personeelslid een dergelijk exemplaar (in bijlage III).

(...)

HOOFDSTUK IX - Slotbepalingen

(...)

Artikel 18

(...)

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2001. (...)

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt voor de werkgevers en werknemers die ressorteren onder het toepassingsgebied van deze overeenkomst vanaf de inwerkingtreding van huidige overeenkomst (...) de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 maart 1991 tot toekenning van een haard- of standplaatstoelage, (...)

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd en mag, geheel of gedeeltelijk, worden opgezegd door elk van de partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden, gericht bij een ter post aangetekend schrijven aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

(...)

 

 

Bijlage III van de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 februari 2001

(...)

Commentaar: voor de bijlage, zie de tekst van de CAO onder het nummer 58037.

Convention collective de travail applicable: (pour lire le texte intégral, cliquez sur le n° d'enregistrement).

Date CCT
09/07/2021
N° d'enregistrement
166438
Début de validité
01/03/2021
Fin validité
-
Date de dépôt
14/07/2021
Date d'enregistrement
13/08/2021
Champ d'application
Etablissements et services ci-après qui sont agréés et/ou subventionnés par la Communauté flamande ou la Commission Communautaire flamande : centres de planning familial, centres de télé-accueil, organisations de volontaires sociaux, services de lutte contre la toxicomanie, centres de consultation matrimoniale, centres de consultation prénatale, bureaux de consultation pour le jeune enfant, ..., ... centres de confiance pour l'enfance maltraitée, services d'adoption, centres de troubles du développement, centres de consultation de soins pour handicapés, initiatives de coopération dans le domaine des soins de santé primaires, zones de première ligne et conseils des soins,services et les centres de promotion de la santé et de prévention, à l’exception des mutualités
Sujet
Conditions de rémunérations
MB Avis Dépôt
24/08/2021
Force obligatoire
Demandée
CCT rendue obligatoire par Arrêté Royal du
12/10/2021
Publié au Moniteur Belge du
25/11/2021
Mots clés
SALAIRES, SALAIRE HORAIRE/MENSUEL MINIMUM, SALAIRE OU REVENU MINIMUM MOYEN GARANTI (RMMMG CCT 43), DISPOSITIONS RELATIVES A L'INDICE, TOUTES LES PRIMES ET INDEMNITÉS POUR LE TAVAILLEUR ACTIF, PRIME MENSUELLE / SUPPLEMENT PAR HEURE/ PRIME DE PRODUCTION
Texte corrigé le
21/08/2021

Historique
01/03/2021 31/12/2050 040501 Haard- of standplaatstoelage - Ontwikkelingsstoornissen, tele-onthaal en vertrouwenscentra kindermishandeling
01/01/2015 28/02/2021 040501 Haard- of standplaatstoelage - Diensten en centra voor de gezondheidspromotie en preventie, de ziekenfondsen uitgezonderd
01/01/2001 28/02/2021 040501 Haard- of standplaatstoelage - Ontwikkelingsstoornissen, tele-onthaal en vertrouwenscentra kindermishandeling
01/07/1991 31/12/2000 040501 040502 Haard- of standplaatsvergoeding