04010201 Loontoeslagen - Vergunde kinderopvang - Trappen 2A en 3

(Sous-)Commission paritaire n°:
331.00.10-00.00

Mise à jour: 03/10/2023
Début de validité: 01/01/2022

Loontoeslag voor zondagswerk = 100 % - zie modaliteiten in CAO

Loontoeslag voor wettelijke feestdagen = 50 % - zie modaliteiten in CAO

Loontoeslag voor zaterdagwerk = 1,2087 EUR aan 100 % => op 1/04/2020 = 1,6593 EUR (voor verdere evolutie zie Hfdst. 040201)

Loontoeslag, enkel voor de erkende kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen: 's nachts of onderbroken dienst = 20 %

CAO 28/02/2001

Het decreet Kinderopvang van Baby's en Peuters heeft ervoor gezorgd dat elke organisator een vergunning moet hebben om baby's of peuters op te vangen.  Er is een nieuw subsidiesysteem dat werkt volgens een trappensysteem.  De vroegere opdeling in "gesubsidieerde kinderdagverblijven", "kinderopvang onder toezicht" en "gemelde kinderopvang" is verdwenen.  Alle opvang wordt gebundeld onder "vergunde kinderopvang" met gradaties van subsidies.

De reglementering inzake loontoeslagen is, voor de werknemers van de vergunde kinderopvang - trappen 2A en 3, tewerkgesteld in de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector, terug te vinden in een CAO van 28 februari 2001 (KB van 11 november 2002, BS van 6 januari 2003).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loontoeslagen en vervolgens enkele praktische schikkingen.

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers in de kinderdagverblijven, de diensten voor opvanggezinnen, de centra voor ontwikkelingsstoornissen, de diensten voor teleonthaal, het niet-autonoom algemeen welzijnswerk, de diensten voor private gezinsplaatsing, de door Kind en Gezin erkende en gesubsidieerde projecten en de vertrouwenscentra kindermishandeling voorzover zij door de Vlaamse Gemeenschap erkend en gesubsidieerd worden en ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

Onder « werknemers » wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

HOOFDSTUK II – Algemeenheden

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst geeft uitvoering aan punt 2.1 van het « Vlaams intersectoraal akkoord voor de social-profitsector » 2000-2005.

Artikel 3

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst stellen de algemene regelen vast welke van toepassing zijn op de voornoemde werkgevers en werknemers.  Zij beogen de minimumlonen te bepalen voor de verschillende functies.

Aan de partijen wordt echter de vrijheid overgelaten gunstiger voorwaarden overeen te komen, onder meer rekening gehouden met de bijzondere bekwaamheid en de persoonlijke verdiensten.

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst mogen geen afbreuk doen aan de bepalingen en de gebruiken die voor de werknemers gunstiger zijn, daar waar dergelijke toestand bestaat.

(...)

HOOFDSTUK VII – Loontoeslagen

Artikel 13

Deze loontoeslagen doen geen afbreuk aan bestaande toeslagen voor zover deze voordeliger zijn, zij komen in de plaats van minder voordelige toeslagen.

§1. Loontoeslag voor zondagswerk

Voor bepaalde prestaties verstrekt op zondag, wordt onder de hierna vermelde modaliteiten, een loontoeslag van 100 % op het bruto uurloon toegekend aan de hierna bepaalde personeelsleden :

1. de toeslag wordt toegekend aan alle personeelsleden, behalve aan degenen die een weddeschaal hebben die hoger is dan deze van licentiaat ;

2. in het bruto uurloon mag de haard- of standplaatsvergoeding niet verrekend worden, behoudens wanneer het gewaarborgd minimumloon wordt uitgekeerd.  Andere premies, toeslagen, vergoedingen en andere weddesupplementen worden evenmin in aanmerking genomen voor berekening van deze loontoeslag ;

3. deze toeslag is niet cumuleerbaar met de loontoeslag voor wettelijke feestdagen.  Zij heeft er evenwel voorrang op ;

4. deze toeslag is wel cumuleerbaar met de toeslagen voor nachtdienst ;

5. deze toeslag wordt enkel toegekend voor de prestaties verricht tussen nul en vierentwintig uur.

§2. Loontoeslag voor wettelijke feestdagen

1. Er wordt onder dezelfde voorwaarden en modaliteiten als voor de loontoeslag voor zondagswerk, aan alle personeelsleden, behalve aan degenen die een weddeschaal genieten van licenciaat (L1) of hoger, een weddesupplement toegekend voor de prestaties verstrekt op wettelijke feestdagen.  Dit supplement wordt bepaald op 50 % van het subsidieerbaar bruto uurloon van de belanghebbende.

2. Deze loontoeslag is niet cumuleerbaar met de toeslag voor zondagprestaties bedoeld bij het vorige artikel, maar wel met de toeslagen voor de nachtdienst.

3. Voor de dagen waarop gewerkt wordt in vervanging van een feestdag die op zondag valt, worden geen loontoeslagen toegekend.

§3. Weddesupplementen voor zaterdagwerk

Een weddesupplement van 0,99 EUR wordt betaald aan alle personeelsleden voor elk effectief gepresteerd uur op zaterdag.

Het gedeelte van een uur dat een prestatie eventueel omvat, wordt afgerond tot het volle uur indien het gelijk is aan of meer beloopt dan dertig minuten ; het valt weg indien het deze duur niet bereikt.  Cumul is evenwel niet mogelijk met weddesupplementen voor nachtprestaties en voor feestdagen.

Commentaar: vanaf 1 april 2020 wordt het supplement vastgesteld op 1,6593 EUR.

Artikel 14

Loontoeslagen, enkel voor de erkende kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen :

Aan de werknemer die ‘s nachts of in onderbroken dienst moet werken, dit wil zeggen een dienst bij dag welke met minstens vier achtereenvolgende uren wordt onderbroken, wordt een toeslag van 20 % op het werkelijke loon toegekend pro rata de duur van de effectief verrichte onregelmatige arbeidsprestaties.

(...)

HOOFDSTUK IX – Slotbepalingen

(...)

Artikel 18

1. Voor de erkende kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen:

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2001. (...)

2. Voor de overige sectoren:

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2001. (...)

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd en mag, geheel of gedeeltelijk, worden opgezegd door elk van de partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden, gericht bij een ter post aangetekend schrijven aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

(...)

Praktische schikkingen

Om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven, worden de aangeslotenen van Group S – Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.

Convention collective de travail applicable: (pour lire le texte intégral, cliquez sur le n° d'enregistrement).

Date CCT
05/09/2022
N° d'enregistrement
175805
Début de validité
-
Fin validité
-
Date de dépôt
29/09/2022
Date d'enregistrement
07/10/2022
Champ d'application
Accueil familial de bébés et bambins disposant d'une autorisation émanant de l'organisme compétent de la Communauté flamande et subventionnés en application de l'article 8 du décret du 20 avril 2012 portant organisation de l'accueil de bébés et de bambins (Moniteur belge du 15/06/2012) et …, … subventionnés en application des articles 17 ou 18 de l'arrêté du Gouvernement flamand du 22 novembre 2013 relatif aux subventions et aux conditions y afférentes pour la réalisation de services spécifiques par l'accueil familial et l'accueil en groupe de bébés et de bambins (Moniteur belge du 13/01/2014), modifié par l'arrêté du Gouvernement flamand du 4 avril 2014, Services de gardiennat à domicile de la Communauté flamande
Sujet
Conditions de rémunération en exécution du sixième 'Vlaams intersectoraal akkoord (trap 2A)'
MB Avis Dépôt
21/10/2022
Force obligatoire
Demandée
CCT rendue obligatoire par Arrêté Royal du
07/04/2023
Publié au Moniteur Belge du
01/06/2023
Mots clés
SALAIRES, TRAVAIL EN ÉQUIPE ET DE NUIT, TRAVAIL PENDANT LE WEEKEND ET LES JOURS FÉRIÉS, PRIME PROPRE AU SECTEUR OU À L'ENTREPRISE, CLASSIFICATION DES FONCTIONS, MODALITÉS DE LA DURÉE DE TRAVAIL, TRAVAILLEURS AGÉS-EXCL.PENSIONS COMPL, PRÉPENSION(RCC), CRÉDIT-TEMPS, SALAIRE HORAIRE/MENSUEL MINIMUM, SALAIRE OU REVENU MINIMUM MOYEN GARANTI (RMMMG CCT 43), DISPOSITIONS RELATIVES A L'INDICE, CLASSIFICATION DES FONCTIONS, INTERVALLES DE REPOS / PAUSES, TRAVAILLEURS ÂGÉS: CONGÉ,SUPPLÉMENT OU PRIME D'ANCIENNETÉ/PRIME DÉPART, TOUTES LES PRIMES ET INDEMNITÉS POUR LE TAVAILLEUR ACTIF, TRAVAIL DE NUIT( E-COMMERCE NON COMPRIS), TRAVAIL PENDANT LE WEEKEND ET JOURS FÉRIÉS (E-COMMERCE NON COMPRIS), PRIME PROPRE À L'ENTREPRISE / AU SECTEUR
Texte corrigé le
11/10/2022

Historique
01/01/2022 31/12/2050 04010201 Loontoeslagen - Vergunde kinderopvang - Trappen 2A en 3
01/05/2021 31/12/2021 04010201 Loontoeslagen - Vergunde kinderopvang - Trappen 2A en 3
01/01/2001 31/03/2014 04010201 Loontoeslagen - Kinderopvang erkend en/of gesubsidieerd door Kind en Gezin