Internationale tewerkstelling: nieuwe online toepassing voor gelijktijdige tewerkstelling in meerdere landen


63766

Ingevolge de EU-Verordening nr. 883/2004 is het mogelijk om, in geval van gelijktijdige tewerkstelling op het grondgebied van meerdere lidstaten (EER en Zwitserland), onderworpen te blijven aan het socialezekerheidsstelsel van zijn woonland. De voorwaarde daartoe is dat de betrokkene een substantieel gedeelte van zijn werkzaamheden aldaar uitoefent. Voor een gedetailleerde samenvatting van de actuele regels daaromtrent verwijzen wij u naar ons artikel van 6 juli 2012.

De betrokkene zal in het land waar hij niet onderworpen is aan de socialezekerheidswetgeving moeten kunnen aantonen dat hij zijn bijdragen betaalt in een ander land. Daartoe moet men een A1-verklaring aanvragen bij de bevoegde instantie. In België is dat de RSZ.

Tot voor kort kon die aanvraag in België enkel gebeuren door het invullen van een vragenlijst die per post dient verstuurd te worden naar de RSZ, Directie Internationale Betrekkingen, Victor Hortaplein 11, B-1060 Brussel.

Sinds 24 september 2013 is het mogelijk voor werkgevers om A1-verklaringen aan te vragen voor hun werknemers die in meerdere landen werken via een nieuwe applicatie “Aanvraag werken in meerdere landen”, terug te vinden op de portaalsite van de RSZ. De schriftelijke procedure blijft echter nog mogelijk voor wie geen beveiligde toegang heeft tot die website. Nochtans biedt de online aanvraag tal van voordelen:

  • Bepaalde gegevens in uw aanvraag voor een A1 zullen reeds vooraf ingevuld zijn;
  • U kan op elk moment een A1-verklaring aanvragen en de status van uw aanvraag consulteren;
  • Als werkgever kan u via deze beveiligde toegang ook uw attesten in uw eBox ontvangen en raadplegen;
  • De A1-verklaring zal sneller worden afgeleverd dan via de schriftelijke procedure.

De applicatie kan voorlopig enkel maar worden gebruikt door de werkgevers zelf, en niet hun vertegenwoordigers. Ook voor werknemers die in dienst zijn van twee of meer werkgevers, kan de aanvraag voorlopig enkel maar via de schriftelijke procedure gebeuren.

Wij wijzen er ten slotte nog op dat dergelijke online applicatie al bestond voor de aanvraag van de A1-verklaring in geval van detachering.