04010201 Loontoeslagen - Diensten en centra voor de gezondheidspromotie en preventie, de ziekenfondsen uitgezonderd

(Sous-)Commission paritaire n°:
331.00.20-00.00

Mise à jour: 21/04/2015
Début de validité: 01/01/2015
Fin validité: 31/12/2014

Loontoeslag voor zondagswerk = 100 % - zie modaliteiten in CAO

Loontoeslag voor wettelijke feestdagen = 50 % - zie modaliteiten in CAO

Loontoeslag voor zaterdagwerk = 1,2087 EUR aan 100 % => op 1/04/2020 = 1,6593 EUR (voor de verdere evolutie, zie Hfdst. 040203)

Onderstaande collectieve arbeidsovereenkomst is vanaf 1 januari 2015 onmiddellijk van toepassing op de diensten en centra voor de gezondheidspromotie en preventie, de ziekenfondsen uitgezonderd, met uitzondering van de diensten en centra die vóór 1 januari 2015 een CAO op ondernemingsvlak hebben afgesloten waarbij als overgangsmaatregel een andere regeling werd overeengekomen (artikel 5 van de CAO gesloten op 22 december 2014 - nr. 127095/CO/331):

- de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 februari 2001 betreffende de loonvoorwaarden in uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord (koninklijk besluit 11 november 2002 - Belgisch Staatsblad 6 januari 2003), overgenomen door het PC 331 door de bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst van 16 oktober 2007 (koninklijk besluit 29 juni 2008 - Belgisch Staatsblad 3 september 2008).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loontoeslagen en vervolgens enkele praktische schikkingen.

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers in de kinderdagverblijven, de diensten voor opvanggezinnen, de centra voor ontwikkelingsstoornissen, de diensten voor teleonthaal, het niet-autonoom algemeen welzijnswerk, de diensten voor private gezinsplaatsing, de door Kind en Gezin erkende en gesubsidieerde projecten en de vertrouwenscentra kindermishandeling voor zover zij door de Vlaamse Gemeenschap erkend en gesubsidieerd worden en ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

Onder « werknemers » wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

HOOFDSTUK II – Algemeenheden

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst geeft uitvoering aan punt 2.1 van het « Vlaams intersectoraal akkoord voor de social-profitsector » 2000-2005.

Artikel 3

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst stellen de algemene regelen vast welke van toepassing zijn op de voornoemde werkgevers en werknemers.  Zij beogen de minimumlonen te bepalen voor de verschillende functies.

Aan de partijen wordt echter de vrijheid overgelaten gunstiger voorwaarden overeen te komen, onder meer rekening gehouden met de bijzondere bekwaamheid en de persoonlijke verdiensten.

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst mogen geen afbreuk doen aan de bepalingen en de gebruiken die voor de werknemers gunstiger zijn, daar waar dergelijke toestand bestaat.

(...)

HOOFDSTUK VII – Loontoeslagen

Artikel 13

Deze loontoeslagen doen geen afbreuk aan bestaande toeslagen voor zover deze voordeliger zijn, zij komen in de plaats van minder voordelige toeslagen.

§1. Loontoeslag voor zondagswerk

Voor bepaalde prestaties verstrekt op zondag, wordt onder de hierna vermelde modaliteiten, een loontoeslag van 100 % op het bruto uurloon toegekend aan de hierna bepaalde personeelsleden :

1. de toeslag wordt toegekend aan alle personeelsleden, behalve aan degenen die een weddeschaal hebben die hoger is dan deze van licentiaat ;

2. in het bruto uurloon mag de haard- of standplaatsvergoeding niet verrekend worden, behoudens wanneer het gewaarborgd minimumloon wordt uitgekeerd.  Andere premies, toeslagen, vergoedingen en andere weddesupplementen worden evenmin in aanmerking genomen voor berekening van deze loontoeslag ;

3. deze toeslag is niet cumuleerbaar met de loontoeslag voor wettelijke feestdagen.  Zij heeft er evenwel voorrang op ;

4. deze toeslag is wel cumuleerbaar met de toeslagen voor nachtdienst ;

5. deze toeslag wordt enkel toegekend voor de prestaties verricht tussen nul en vierentwintig uur.

§2. Loontoeslag voor wettelijke feestdagen

1. Er wordt onder dezelfde voorwaarden en modaliteiten als voor de loontoeslag voor zondagswerk, aan alle personeelsleden, behalve aan degenen die een weddeschaal genieten van licenciaat (L1) of hoger, een weddesupplement toegekend voor de prestaties verstrekt op wettelijke feestdagen.  Dit supplement wordt bepaald op 50 % van het subsidieerbaar bruto uurloon van de belanghebbende.

2. Deze loontoeslag is niet cumuleerbaar met de toeslag voor zondagprestaties bedoeld bij het vorige artikel, maar wel met de toeslagen voor de nachtdienst.

3. Voor de dagen waarop gewerkt wordt in vervanging van een feestdag die op zondag valt, worden geen loontoeslagen toegekend.

§3. Weddesupplementen voor zaterdagwerk

Een weddesupplement van 0,99 EUR wordt betaald aan alle personeelsleden voor elk effectief gepresteerd uur op zaterdag.

Het gedeelte van een uur dat een prestatie eventueel omvat, wordt afgerond tot het volle uur indien het gelijk is aan of meer beloopt dan dertig minuten ; het valt weg indien het deze duur niet bereikt.  Cumul is evenwel niet mogelijk met weddesupplementen voor nachtprestaties en voor feestdagen.

Commentaar: vanaf 1 juli 2016 werd het supplement vastgesteld op 1,5636 EUR.  Voor de verdere evolutie, zie Hfdst. 040203.

(...)

HOOFDSTUK IX – Slotbepalingen

(...)

Artikel 18

(...)

2. Voor de overige sectoren:

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2001. (...)

De voordelen in huidige overeenkomst worden slechts effectief toegekend voor zover de Vlaamse Regering de tenlasteneming van de kost ervan verzekert.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd en mag, geheel of gedeeltelijk, worden opgezegd door elk van de partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden, gericht bij een ter post aangetekend schrijven aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

(...)

Praktische schikkingen

Om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven, worden de aangeslotenen van Group S – Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.

Convention collective de travail applicable: (pour lire le texte intégral, cliquez sur le n° d'enregistrement).

Date CCT
22/12/2014
N° d'enregistrement
127095
Début de validité
01/01/2015
Fin validité
-
Date de dépôt
23/12/2014
Date d'enregistrement
27/05/2015
Sujet
convention collective du travail particulière art. 27
MB Avis Dépôt
17/06/2015
Force obligatoire
-
CCT rendue obligatoire par Arrêté Royal du
15/07/2016
Publié au Moniteur Belge du
22/09/2016
Mots clés
SALAIRES, TRAVAIL PENDANT LE WEEKEND ET LES JOURS FÉRIÉS, PRIME DE FIN D'ANNÉE, PENSIONS COMPÉMENTAIRES ET ASSURANCES GROUPES, INDEMNITÉS POUR FRAIS DE DÉPLACEMENT, CLASSIFICATION DES FONCTIONS, RÉDUCTION DE LA DURÉE DE TRAVAIL, JOUR DE CONGÉ PAYÉ (PAS DE JOUR RTT OU DE COMPENSATION) ET JOUR FERIÉ, MODALITÉS DE LA DURÉE DE TRAVAIL, TRAVAIL À TEMPS PARTIEL, INTERRUPTION DE CARRIÈRE, CRÉDIT-TEMPS/DIMINUTION DE CARRIÈRE, EMPLOI FIN DE CARRIÈRE, CONGÉ POUR RAISONS IMPÉRIEUSES, CONGÉ PARENTAL ET CONGÉ POUR DES RAISONS PERSONNELLES, RECRUTEMENT, FORMATION (EXCL. FORMATION SYNDICALE), TRAVAILLEURS AGÉS-EXCL.PENSIONS COMPL, PRÉPENSION(RCC), CRÉDIT-TEMPS, GROUPES À RISQUE, MARIBEL SOCIAL, MALADIE/ACCIDENT/DÉCÈS, PRÉPENSION, RÉGIME DE CHÔMAGE AVEC COMPLÉMENT D'ENTREPRISE (RCC), PRÉAVIS/LICENCIEMENT, LICENCIEMENT DES TRAVAILLEURS PROTÉGÉS, DÉLÉGATION SYNDICALE, FORMATION SYNDICALE, PRIME SYNDICALE, FONDS DE SÉCURITÉ D'EXISTENCE, FONDS SOCIAUX, AUTRE QUE LES FONDS DE SÉCURITÉ D'EXISTENCE, FONCTIONNEMENT AU SEIN DE L'ENTREPRISE/DES ORGANES DE CONCERTATION, CCT PARTICULIÈRE EN CAS DE MODIFICATION DE LA COMPÉTENCE D'UNE CP

Historique
01/01/2001 31/12/2050 04010201 Loontoeslagen - Ontwikkelingsstoornissen, tele-onthaal en vertrouwenscentra kindermishandeling
01/01/2015 31/12/2014 04010201 Loontoeslagen - Diensten en centra voor de gezondheidspromotie en preventie, de ziekenfondsen uitgezonderd