Muziek op de werkvloer


41901

Het akkoord tussen het VBO en SABAM – Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers – over muziek op de werkvloer, is in voege getreden op 1 januari 2009.

Volgens dit akkoord moeten de ondernemingen die muziek laten horen op de werkvloer waarop alleen personeel toegelaten is, vanaf 1 juli 2009, auteursrechten betalen.

Dit akkoord biedt de ondernemingen die het wensen de mogelijkheid, die auteursrechten te betalen tegen een voorkeurtarief (« tarief 124 genoemd ») dat vastgelegd is voor een periode van 3 jaar (2009-2011). 

Het voorkeurtarief schommelt volgens 4 soorten van toestanden :

  •          de muziek kan worden beluisterd in het bedrijfsrestaurant;
  •          in de kantoren;
  •          op die twee plaatsen (het restaurant en de kantoren van het bedrijf);
  •          occasioneel , personeelsfeesten. 

Welke ondernemingen kunnen het voorkeurtarief genieten ?

In principe, kunnen de ondernemingen die bij SABAM aangeven dat zij muziek laten horen op de werkplek, het voorkeurtarief genieten.

Er zijn twee vrijstellingen van betaling van die auteursrechten :

  1. de familiebedrijven waarvan de werknemers onderling familie zijn of;
  2. de ondernemingen met hoogstens 5 werknemers . 

Welke voorwaarden moeten worden vervuld om het voorkeurtarief te kunnen genieten?

  • De ondernemingen die muziek laten horen op de werkvloer moeten dit aangeven bij SABAM met het formulier dat SABAM in de loop van augustus naar de ondernemingen zal zenden. Als de onderneming geen muziek laat horen dan zijn er geen auteursrechten verschuldigd.
  • De onderneming moet lid zijn van het VBO. 

Welke voordelen biedt het voorkeurtarief?

Het staat de onderneming vrij al dan niet voor het voorkeurtarief te kiezen en al dan niet muziek te laten horen.

Als zij geen muziek laat horen dan kan zij meedelen dat zij weigert deze rechten te betalen. Wanneer het arbeidsreglement het personeel verbiedt muziek op de werkplek te beluisteren, dan zal de onderneming die rechten niet moeten betalen.

Als de onderneming het voorkeurtarief niet kiest en toch muziek laat horen, dan zal zij het gewone tarief moeten betalen.

In de veronderstelling dat zij muziek laat horen maar dit niet aangeeft, dan zal betaling van het gewone tarief worden gevorderd met of zonder rechtsprocedure. 

Hoe het voorkeurtarief berekenen ?

Het voorkeurtarief is voordelig in de zin dat het op basis van de sociale balans rekening houdt met het voltijds personeel en niet met het personeel dat de helft of driekwart van de tijd tewerkgesteld is.

Voor de muziek die in het bedrijfsrestaurant wordt gespeeld worden er kortingen van  25% tot 50% toegekend in functie van de restaurantoppervlakte ( restaurants van minder dan 100m² worden bevoorrecht).

Algemeen is het « voorkeurtarief 124 » toegepast op de 4 toestanden, 30% tot 40% lager dan het gewone tarief.

Tenslotte, wanneer SABAM tarieven zou toepassen die voordeliger zijn dan het voorkeurtarief, dan zullen die voordeligere tarieven worden toegepast in plaats van het voorkeurtarief. 

In de praktijk: 

Aan wie aangeven en betalen ?

Aan SABAM.

Wanneer aangeven ?

SABAM zal in de loop van augustus een aangifteformulier naar de ondernemingen sturen.