Risicogroepen: nieuw model van evaluatieverslag en financieel overzicht


68718

De wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen heeft voorzien dat de werkgevers een inspanning van minstens 0,10% van de loonmassa moeten doen ten voordele van de risicogroepen.

Hiertoe moeten de werkgevers een cao afsluiten op niveau van hun sector of hun onderneming.

Bij gebrek aan cao moeten de werkgevers van de privésector aan de RSZ een bijzondere bijdrage van 0,10% van de loonmassa ten gunste van de risicogroepen betalen.

Opdat de bevoegde overheid de inspanning van de werkgevers zou kunnen controleren, moeten een evaluatieverslag en financieel overzicht worden neergelegd bij de Griffie van de Dienst collectieve arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg tegen uiterlijk 1 oktober van het jaar waarop de collectieve arbeidsovereenkomst betrekking heeft (de uiterste datum was in 2013 verplaatst naar 1 november).

Dit document (evaluatieverslag en financieel overzicht) werd gewijzigd door het koninklijk besluit van 21 juli 2014 (BS van 05 september 2014).

Het nieuwe model verwijst naar het begrip risicogroepen zoals door de wetgever bepaald in april 2013. De helft van de inspanningen moet worden bestemd voor jongeren en 40-plussers. In dit verband verwijzen we naar ons vorig artikel: Risicogroepen: wie zijn ze?

Als bijlage van dit artikel vindt u het model dat door de werkgever moet worden ingevuld voor zover in de onderneming een cao bestaat die inspanningen ten gunste van de risicogroepen voorziet.

Meer info zie PDF...