Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor de systeemvaart: formulier beschikbaar

Van 
95080

Op 18 maart 2019 berichtten we u over de uitbreiding van de bestaande doorstortingsvrijstelling voor ploegen- en nachtarbeid naar de binnenvaartsector, meer specifiek voor de systeemvaart (link).

Tot voor kort kon de uitbreiding niet toegepast worden. De regelgeving stipuleert dat de lastenverlaging gepaard moet gaan met het indienen van een formulier bij de fiscale administratie. En dat formulier ontbrak nog.
Op 19 juli 2019 publiceerde de fiscus een circulaire met daarin het vereiste formulier, alsook bijhorende instructies.

Werkgevers moeten het formulier per email verzenden, naar het Documentatiecentrum dat bevoegd is voor de maatschappelijke zetel van hun onderneming. De contactgegevens vindt u in officiële toelichting bij het formulier (zie verder voor de link).

Het formulier moet uiterlijk binnen de twee werkdagen na de indiening van de lastenverlaging – de zogenaamde negatieve tweede aangifte in de bedrijfsvoorheffing – overgemaakt worden.Voorbeeld: wordt de lastenverlaging ingediend op vrijdag 13 september 2019, dan moet het formulier uiterlijk op dinsdag 17 september per email bij het bevoegde Documentatiecentrum toekomen.

De circulaire herhaalt dat het tijdig indienen van het formulier een essentiële formaliteit is opdat de betrokken werkgever de lastenverlaging kan genieten. De vrijstelling kan niet verleend worden wanneer het formulier niet tijdig aan de administratie wordt overgemaakt.

 

Krappe deadline

Het formulier moet o.m. het bedrag van de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing te bevatten. Dat, samen met de voormelde indieningstermijn van twee werkdagen, kan de tijdige indiening van het formulier ernstig bemoeilijken. Immers, normaliter weet een werkgever pas bij de aangifte van de bedrijfsvoorheffing van de lastenverlaging hoeveel vrijstelling hij zal genieten.
We volgen deze administratieve uitdaging verder op binnen de Unie van Sociale Secretariaten (USS).

Klik HIER voor het formulier & toelichting.

 

Bronnen:

  • KB van 3 april 2019 tot wijziging van het KB/WIB 92 met betrekking tot de nadere regels en modaliteiten voor het indienen van de in artikel 2755, § 4, zevende lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 bedoelde verklaring (B.S. 16/4/2019 - link)
  • Circulaire 2019/C/69 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid – invoering van een specifieke maatregel voor de systeemvaart dd. 19/7/2019 (link)