Aanpassing van de opzeggingstermijnen voor arbeiders in sommige sectoren tegen 1 januari 2013


60110

Zoals u wellicht al weet, worden de statuten van arbeiders en bedienden geleidelijk aan geharmoniseerd en dit in principe tegen 8 juli 2013. De IPA-wet van 2011 verlengde daarom al de opzeggingstermijnen van arbeiders (zie ons artikel van 5 december 2011).

De paritaire comités kregen van de wetgever de opdracht om ieder voor zich uit te maken of hun opzeggingstermijnen voldeden aan de nieuwe bepalingen en al dan niet moesten aangepast worden.

Een aantal paritaire comités hebben in de loop van het kalenderjaar 2012 hun opzeggingstermijnen zelf aangepast.

Andere paritaire comités hebben geen voorstel gedaan. Hierdoor worden de opzeggingstermijnen die van toepassing zijn in deze paritaire comités ten laatste op 1 januari 2013 automatisch aangepast met een coëfficiënt van 1.15 (=15%), zonder dat de opzeggingstermijnen evenwel langer kunnen zijn dan de nieuwe opzeggingstermijnen van de wet.

In de loop van de maand december worden nog tal van Koninklijke Besluiten gepubliceerd die hogere opzeggingstermijnen bepalen.

Indien de opzeggingstermijnen van de arbeiders binnen een paritair comité reeds lang genoeg zijn, zullen er geen verlengingen nodig zijn. In het andere geval wel.

Vergeet ook niet om uw arbeidsreglement te wijzigen volgens de wettelijk voorziene procedure, indien de duur van de opzeggingstermijnen in het arbeidsreglement wordt vermeld of indien het arbeidsreglement verwijst naar de wettelijke en reglementaire bepalingen ter zake.