Aanvullende pensioenen : einde van de overgangsperiode met betrekking tot de afkoop


43964

De Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) verbiedt gewoonweg de afkoop van de verworven reserves of de uitbetaling van de prestaties vóór de pensionering. Het verkrijgen van de pensioenvoordelen is dus gekoppeld aan het ogenblik van pensionering of van de vervroegde pensionering. Concreet is het dus niet mogelijk vóór de leeftijd van 60 jaar de verworven reserves af te kopen noch de voordelen te verkrijgen.

De WAP had evenwel een overgangsmaatregel ingevoerd in verband met dat verbod voor de pensioenverbintenissen gesloten vóór 1 januari 2004. Voor die contracten zal het verbod van afkoop van reserves of betaling van prestaties vóór 60 jaar slechts van toepassing zijn vanaf 1 januari 2010. Die werknemers kunnen immers hun aanvullend pensioen bekomen op de leeftijd vermeld in het pensioenreglement, zelfs indien dat voor hun 60ste verjaardag is.

Bijgevolg zullen vanaf 1 januari 2010 afkoop en betaling van prestaties niet meer mogelijk zijn vóór de leeftijd van 60 jaar en dit voor alle pensioenverbintenissen.

Maar opgepast, zelfs op de leeftijd van 60 jaar is de mogelijkheid van afkoop geen absoluut recht tenzij  het pensioenreglement of de pensioenovereenkomst die mogelijkheid uitdrukkelijk openstelt.