Afgestudeerde jongeren kunnen geen studentenovereenkomst meer sluiten !


59048

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid is van standpunt veranderd : afgestudeerde jongeren kunnen geen studentenovereenkomst meer sluiten tijdens de zomervakantie na hun studies wanneer zij niet meer van plan zijn om verder te studeren. Daarentegen zolang een student verder studeert, behoudt hij het studentenstatuut en kan hij in de zomervakantie een studentenovereenkomst sluiten.

Tot voor kort liet de RSZ toe dat een student in de zomermaanden na zijn afstuderen nog onderworpen kon worden aan de solidariteitsbijdragen (= verminderde bijdragen voor studenten).

Maar de RSZ komt hier nu op terug en stelt dat van zodra een student niet meer van plan is om verder te studeren, hij geen studentenovereenkomst meer kan sluiten na het einde van zijn studies en hij niet meer onderworpen kan zijn aan de solidariteitsbijdragen. Afgestudeerde jongeren die na hun studies worden tewerkgesteld, moeten tewerkgesteld worden met een gewone arbeidsovereenkomst en zijn onderworpen aan de normale bijdragen.

Bepaalde elementen tonen aan dat de student geen studentenovereenkomst meer kan sluiten. Van zodra een afgestudeerde zich bijvoorbeeld inschrijft als werkzoekende, zodat de beroepsinschakelingstijd (de vroegere ‘wachttijd’) kan aanvangen, is hij geen student meer en kan hij  geen studentenovereenkomst meer kan sluiten

Wat als de student nog niet zeker weet of hij nog verder zal studeren ? Indien een student na de zomervakantie beslist om toch niet meer verder te studeren, nadat hij als student was tewerkgesteld tijdens die zomervakantie, zal de RSZ er niet zomaar vanuit gaan dat de student een gewone werknemer was tijdens de zomervakantie.

Dit standpunt is van toepassing vanaf de schoolvakantie juli - augustus 2012. Het is echter niet de intentie van de  RSZ om actief alle schoolverlaters te gaan controleren.