Arbeidsongeschikt wegens ziekte van de hond?

Van 
97587

Een werknemer dient een medisch attest in omdat hij gestrest is door de gezondheidstoestand van zijn zieke hond. Hij wordt ontslagen. Kan dit zomaar?

De feiten

Het betreft een zaak die in september veel inkt deed vloeien in de pers. Een werknemer heeft een medisch attest ingediend ter staving van zijn arbeidsongeschiktheid. Op dit attest stond te lezen "ziekte hond". Verbouwereerd over dit medisch attest, heeft de werkgever geweigerd het gewaarborgd loon te betalen en heeft hij de werknemer ontslagen. De werknemer stond namelijk onder stress wegens de gezondheidstoestand van zijn herstellende hond.

Deze zaak is de ideale gelegenheid om terug te komen op de principes die op het gebied van  arbeidsongeschiktheid van toepassing zijn.

De werknemer dient een medisch attest in

De werknemer moet zijn arbeidsongeschiktheid bewijzen met behulp van een medisch attest als dit in het arbeidsreglement of een cao is bepaald of als de werkgever dit vraagt. Doet hij dit niet, dan ontvangt hij geen gewaarborgd loon.

De wet bepaalt dat het medisch attest de volgende vermeldingen moet bevatten:

  • de reden van de arbeidsongeschiktheid (ziekte, ongeval, hospitalisatie, ...);
  • de waarschijnlijke duur van de arbeidsongeschiktheid. De arts moet dus begin- en einddatum vermelden;
  • de toestemming of het verbod voor de werknemer zich te verplaatsen;
  • de identiteit van de arts die het attest heeft opgesteld;
  • de datum waarop het attest werd opgemaakt.

In voornoemde zaak was de werkgever ontsteld over de reden die door de arts op het medisch attest van de werknemer werd vermeld, namelijk "ziekte hond". Volgens de werkgever kan de werknemer niet op het werk afwezig zijn wegens ziekte als zijn hond ziek is.

… maar wat moet onder "ziekte" worden verstaan?

Het begrip "ziekte" is juridisch niet bepaald en wordt tamelijk ruim geïnterpreteerd in de rechtsleer en rechtspraak. Een medisch attest wordt uiteraard enkel afgeleverd als de werknemer ziek is. Het is echter mogelijk dat de arbeidsongeschiktheid betrekking heeft op het psychologisch onbehagen van de werknemer.

In het geval van de "zieke hond" is het dan ook denkbaar dat de werknemer psychologisch zodanig lijdt onder de gezondheidstoestand van zijn hond dat hij niet meer in staat is om te komen werken. Hij had dus zijn gewaarborgd loon moeten ontvangen.

Wat kan de werkgever in een dergelijke situatie doen?

Een controlearts inschakelen?

Ja. De werkgever heeft namelijk het recht om de echtheid van de arbeidsongeschiktheid te laten vaststellen door een controlearts. Als deze arts de mening van de behandelende arts niet deelt en van oordeel is dat de werknemer bekwaam is om te werken, moet hem geen gewaarborgd loon (meer) worden betaald.

De werknemer kan echter gebruikmaken van een scheidsrechterlijke procedure. In dat geval wordt het gewaarborgd loon enkel geannuleerd als de arts-scheidsrechter het standpunt van de controlearts deelt.

In de zaak van de "zieke hond" had de werkgever de echtheid van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer kunnen laten vaststellen door een controlearts te sturen.

De werknemer ontslaan?

Nee. Als de controlearts na onderzoek van de werknemer van oordeel is dat hij geschikt is om het werk te hervatten, dan is dit geen voldoende reden om hem te ontslaan.  Aangezien de twee meningen dezelfde waarde hebben, heeft de werkgever het recht om geen gewaarborgd loon te betalen aan de werknemer, maar als de werknemer thuis blijft dan kan zijn afwezigheid niet als ongerechtvaardigd worden beschouwd.

De werknemer kan eventueel worden ontslagen in geval van misbruik of als hij zich meermaals onttrekt aan de controle van de controlearts.

Meer informatie over de verplichtingen van de zieke werknemer vindt u hier.