Barema's bedrijfsvoorheffing vanaf 2011 : Geen Vlaamse jobkorting meer !


49458

In het Belgisch Staatsblad van 10 december 2010 verschenen de barema's bedrijfsvoorheffing van toepassing op de bezoldigingen betaald of toegekend in 2011. In vergelijking met vorig jaar bleef de inhoud van de berekeningsregels nagenoeg ongewijzigd. Enkel de bedragen werden geïndexeerd. 

Nieuw voor 2011 is dat de bepalingen in verband met de vermindering van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing wegens de Vlaamse jobkorting werden weggelaten. De Vlaamse Regering heeft namelijk beslist om de Vlaamse jobkorting vanaf 1 januari 2011 volledig stop te zetten. 

De Vlaamse jobkorting was een forfaitaire vermindering van de personenbelasting voor de belastingplichtigen die hun woonplaats hebben in het Vlaamse Gewest. Deze vermindering werd doorgetrokken naar de bedrijfsvoorheffing verschuldigd op de maandelijke bezoldigingen betaald aan werknemers en bedrijfsleiders die op 1 januari van het inkomstenjaar hun woonplaats hebben in het Vlaamse Gewest. 

De Vlaamse Regering had vragen bij de efficiëntie van de huidige jobkorting als maatregel om de werkloosheidsval te dichten. Bovendien maakte de Europese Commissie bezwaren bij de huidige regeling.

In de pers werd ook bericht dat de federale jobkorting oftwel een vermindering van de bedrijfsvoorheffing wegens beroepskosten (die totnutoe één maal per jaar werd toegepast in de maand mei) vanaf 2011 gespreid wordt over elke maand van het jaar. Dit is correct : de bewuste korting is namelijk al in de schalen verrekend en is dus geen aparte vermindering zoals een vermindering voor gezinslasten, overuren, ...