Bedrijfswagens : nu al een aanpassing van de nieuwe reglementering ?


55640

De regering heeft vorige week besloten de berekening aan te passen van het voordeel in natura bedrijfswagen, zoals van toepassing sedert begin 2012.

Voortaan zou er rekening worden gehouden met de cataloguswaarde (en dat geldt voor de nieuwe, tweedehands en leaseauto’s) die zal verminderen in functie van het aantal maanden dat verstrijkt vanaf de inschrijving bij de DIV (een begonnen maand telt voor een hele) :

  • van  0 tot 12 maand : 100% van de cataloguswaarde
  • van 13 maand tot 24 maand : 94% van de cataloguswaarde
  • van 25 maand tot 36 maand: 88% van de cataloguswaarde
  • van 37 maand tot 48 maand: 82% van de cataloguswaarde
  • van 49 maand tot 60 maand: 76% van de cataloguswaarde
  • 61 maand en meer : 70 % van de cataloguswaarde

Die nieuwigheden zouden slechts toegepast worden voor de BV verschuldigd op de voordelen in natura toegekend vanaf mei 2012.

Opgelet : we hebben nog geen officiële tekst. De enige bepalingen die van kracht zijn, blijven die uit de wet houdende diverse bepalingen van 28 december 2011 (zie ons artikel van 30 december 2011). Inderdaad, keurde de ministerraad afgelopen week in eerste lezing een nieuwe programmawet goed met daarin een tweede pakket van maatregelen aan het parlement voor om de begrotingsbeslissingen van 2012 uit te voeren. Deze maatregelen dienen nog door het parlement te worden goedgekeurd.

Merk op dat de fiscus inmiddels een reeks vragen/antwoorden over de nieuwe reglementering en de interpretatie ervan gepubliceerd heeft. U kunt dit document inkijken als u hier klikt.