Bedrijfswagens : Programmawet bevestigt de aangekondigde wijzigingen


56376

De Programmawet van 29 maart 2012 is gepubliceerd (B.S. 6 april 2012). 

We stellen de veranderingen van die wet voor in verband met de bedrijfswagens.

Nieuwe definitie van de cataloguswaarde

Volgens de wet van 28 december 2011 is de cataloguswaarde : de gefactureerde waarde met inbegrip van BTW en opties, zonder rekening te houden met kortingen, verminderingen, afslagen en ristorno's. Deze definitie is zowel op nieuwe wagens, als op tweedehandswagens of leasingwagens van toepassing.

Volgens de nieuwe Programmawet, is de cataloguswaarde :

  • bij verwerving in nieuwe staat : de gefactureerde waarde inclusief opties en belasting over de toegevoegde waarde, zonder rekening te houden met enige korting, vermindering, rabat of restorno;
  • in de andere gevallen : de catalogusprijs van het voertuig in nieuwe staat bij verkoop aan de particulier, inclusief opties en belasting over de toegevoegde waarde, zonder rekening te houden met enige korting, vermindering, rabat of restorno.

Bijgevolg zal voor de berekening van het voordeel van alle aard van een bedrijfswagen in alle gevallen worden uitgegaan van de catalogusprijs van  het voertuig of het nu een nieuwe wagen is of een tweedehands wagen.

Een historiek van lijsten met alle catalogusprijzen zou door FEDERAUTO ter beschikking gesteld moeten worden. De onderhandelingen hierover met de Fiscale Administratie zijn nog lopende. 

Nieuwe parameter: de ouderdom van het voertuig

De cataloguswaarde wordt vermenigvuldigd met een percentage, teneinde rekening te houden met de periode die is verstreken vanaf de datum van eerste inschrijving van het voertuig bij de Directie voor de Inschrijving van de Voertuigen.

Dit percentage wordt als volgt bepaald:

Periode verstreken sinds de eerste inschrijving van het voertuig (een begonnen maand wordt voor een hele maand geteld) Percentage van de cataloguswaarde in aanmerking te nemen bij de berekening van het voordeel
Van 0 tot 12 maanden 100%
Van 13 tot 24 maanden 94%
Van 25 tot 36 maanden 88%
Van 37 tot 48 maanden 82%
Van 49 tot 60 maanden 76%
Vanaf 61 maanden 70%

De nieuwe Programmawet preciseert dat een begonnen maand voor een hele maand wordt geteld.

Voorbeeld : de datum van de eerste inschrijving van het voertuig is 15 februari 2012. De maand februari wordt dus voor een volledige maand geteld. Tot januari 2013 inbegrepen, is rekening gehouden met 100% van de cataloguswaarde voor de berekening van het voordeel. Vanaf februari 2013 (13de maand) :  94% van de cataloguswaarde.

De werkelijk betaalde BTW

Moet er bij de bepaling van de cataloguswaarde van de firmawagen rekening worden gehouden met de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) die betrekking heeft op de korting?

Volgens de fiscus, mag immers voor de bepaling van de cataloguswaarde geen rekening worden gehouden met enige korting, vermindering of rabat zodat de BTW (die wel deel uitmaakt van de cataloguswaarde) moet worden berekend op de cataloguswaarde van de firmawagen zonder daarop de verkregen korting toe te passen.

Voorbeeld : wanneer de cataloguswaarde van een firmawagen 28.000 EUR exclusief BTW bedraagt en er wordt 3.000 EUR korting gegeven, wordt de cataloguswaarde bepaald op 33.880 EUR (nl. 28.000 EUR te verhogen met 21% BTW).

De nieuwe Programmawet verandert de regel. De werkelijk betaalde BTW zal gelden.

Voorbeeld: wanneer de cataloguswaarde van een firmawagen 28.000 EUR exclusief BTW bedraagt en er wordt 3.000 EUR korting gegeven, wordt de cataloguswaarde bepaald op 33.250 EUR (nl. 25.000 EUR te verhogen met 21% BTWen 3.000 EUR korting) en  niet op 33.880 EUR (nl. 28.000 EUR te verhogen met 21% BTW).

Inwerkingtreding

Deze nieuwe berekening geldt voor het ganse belastbaar jaar 2012 maar zal in de bedrijfsvoorheffing slechts worden toegepast op de voordelen van alle aard die worden toegekend vanaf 1 mei 2012.

FAQ

Ondertussen heeft de fiscus zijn FAQ bijgewerkt. U kan ze consulteren door op de hiernavolgende link te klikken : FAQ