Belastingheffing op de vergoedingen van december die door de publieke sector worden uitbetaald in januari in de plaats van in december


49607

Momenteel betalen de meeste openbare overheden de bezoldigingen van de maand december nog in de loop van de maand januari van het volgend jaar. Nochtans wensen sommige overheden de bezoldigingen van de maand december in de loop van dezelfde maand te betalen.
Teneinde de belastingplichtigen die dan zouden worden belast op 13 i.p.v. 12 maanden van bezoldigingen niet te bestraffen heeft de wet van 22 december 2008 houdende fiscale bepalingen (BS van 29 december 2008) voorzien dat voornoemde bezoldigingen van de maand december betaald of toegekend in de maand december afzonderlijk worden belast tegen de aanslagvoet met betrekking tot het geheel van de andere belastbare inkomsten.
De voormelde maatregel is in de huidige stand van de wetgeving enkel van toepassing op de eigenlijke bezoldigingen maar niet op de vergoedingen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van bezoldigingen zoals de wachtgelden van ambtenaren in disponibiliteit of de premies voor halftijdse vervroegde uitdiensttreding.
De wet houdende diverse bepalingen van 29 december 2010 (BS van 31 december 2010) bepaalt dat op deze vergoedingen dezelfde regels toegepast moeten worden als deze van toepassing op de eigenlijke bezoldigingen. De barema's bedrijfsvoorheffing van toepassing op exceptionele vergoedingen moeten toegepast worden. 

Deze regel is van toepassing op de inkomsten toegekend vanaf 1 januari 2010. De fiscale fiches voor de inkomsten 2010 worden in die zin aangepast.