Bijdrage bij niet-naleving van de opleidingsverplichting van 1,9%


57099

De programmawet van 29 maart 2012 (B.S. 6 april 2012) wijzigt artikel 30 van de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact.

Huidige regeling

In het interprofessioneel akkoord 1999-2000 kwamen de sociale partners overeen om bijkomende opleidingsinspanningen te leveren met als doel over een periode van zes jaar te komen tot een inspanning ten belope van 1,9 % van de totale loonmassa van de ondernemingen.

De vaststelling of de globale inspanningen inzake opleidingen al dan niet 1,9 % van de totale loonmassa van de ondernemingen bedragen, gebeurt op basis van een technisch verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven.

De wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact voorziet in een sanctiemechanisme.

Wanneer de globale opleidingsinspanningen van alle werkgevers niet minstens 1,9 % van de totale loonmassa van die ondernemingen bedragen, worden de sectoren ertoe verplicht een cao af te sluiten. Die cao moet dan minstens voorzien in een jaarlijkse verhoging van:

  • ofwel 5 % van de graad van werknemersparticipatie aan vorming;
  • ofwel 0,1 % van de opleidingsinspanningen zelf.

Is er in het jaar van de meting van de globale inspanning van 1,9 %, geen cao inzake bijkomende opleidingsinspanningen van kracht, dan zal die sector beschouwd worden als een sector die onvoldoende opleidingsinspanningen realiseert.

De werkgevers van die sectoren zijn een bijkomende werkgeversbijdrage van 0,05 % van het volledige jaarloon van de werknemers voor wie zij de gewone bijdrage voor betaald educatief verlof moeten betalen, verschuldigd ten voordele van de financiering van het betaald educatief verlof.

Nieuwe regeling :

Verhoging van de aanvullende werkgeversbijdrage :

 Het bedrag van de aanvullende werkgeversbijdrage verhoogt tot 0,15% vanaf 2013.

Uitbreiding van het begrip “ sector die onvoldoende opleidingsinspanningen realiseert”:

De aanvullende bijdrage zal niet alleen van toepassing zijn in de sectoren die geen cao rond de opleidingsinspanningen hebben afgesloten. Ze zal ook worden toegepast in de sectoren die wel een dergelijke cao hebben gesloten indien blijkt dat de geleverde inspanningen niet overeenkomen met door de cao vooropgestelde doelstellingen. De voorwaarden en nadere regels om aan te tonen dat de doelstellingen van de cao niet werden bereikt, zullen bij koninklijk besluit worden vastgesteld.

Mogelijkheid van afwijking voor de ondernemingen die effectief voldoende opleidingsinspanningen realiseren :

Ondernemingen die effectief voldoende opleidingsinspanningen realiseren, zullen geen aanvullende bijdrage moeten betalen. Ook deze modaliteiten zullen bij koninklijk besluit nader worden vastgesteld.

Inwerkingtreding :

Omdat de uitvoeringsmodaliteiten nog moeten worden vastgesteld, zal ook de inwerkingtreding van deze nieuwe regeling in een KB moeten worden vastgesteld.