Binnenschippers: Arbeidsovereenkomstenwet nu ook op hen van toepassing


63211

Voor binnenschippers bestond tot voor kort een eigen arbeidsrechtelijke regeling. Die wet, die dateert van 1936, wordt door de wet houdende diverse bepalingen van 30 juli 2013 opgeheven. Vanaf 11 augustus 2013 ressorteren de binnenschippers onder de Wet betreffende de Arbeidsovereenkomsten van 3 juli 1978. De Arbeidsovereenkomstenwet is vanaf die datum van toepassing op de nieuwe evenals op de lopende arbeidsovereenkomsten voor binnenschippers.

In de Arbeidsovereenkomstenwet wordt evenwel één uitzondering voorzien voor deze categorie van werknemers. Deze uitzondering heeft betrekking op de wijze waarop de werkgever een opzegging kan geven aan een binnenschipper : er wordt bepaald dat de werkgever de kennisgeving van de opzegging eveneens kan geven door afgifte aan de binnenschipper van een geschrift. De handtekening van de binnenschipper op het duplicaat van dit geschrift geldt enkel als bericht van ontvangst van de kennisgeving.

Volledigheidshalve  herhalen wij dat de werkgever voor andere werknemers dan binnenschippers de opzegging enkel geldig kan geven door middel van een aangetekend schrijven of deurwaardersexploot.