Borstvoedingspauzes tot negen maanden na de geboorte van het kind


49043

Toestand cao nr. 80

De collectieve arbeidsovereenkomst nr. 80 tot invoering van een recht op borstvoedingspauze biedt sinds 1 juli 2002 aan de werkneemster het recht om haar arbeidsprestaties te schorsen om het kind met moedermelk te zogen en/ of moedermelk af te kolven.

Tijdens deze borstvoedingspauzes heeft de werkneemster geen recht op loon (tenzij anders overeengekomen), maar zal zij recht hebben op uitkeringen van de ziekte- en invaliditeitsverzekering. 

Deze pauzes schommelen in functie van het aantal uren dat de werkneemster werkt tijdens een arbeidsdag:

-         recht op één pauze indien de werkneemster minstens vier uur heeft gewerkt;

-         recht op twee pauzes indien de werkneemster minstens 7u30 werkt.

Een werkneemster die minder dan vier uur werkt op een dag, heeft bijgevolg geen recht op borstvoedingspauzes.

Elke pauze duurt een half uur, maar de werkneemster heeft de mogelijkheid om, in geval van prestaties boven 7u30, de twee pauzes samen te voegen.

De werkneemster mag gedurende een periode van zeven maanden, vanaf de geboorte van het kind, borstvoedingspauzes opnemen. In uitzonderlijke omstandigheden die verband houden met de gezondheidstoestand van het kind, kan deze periode met maximum twee maanden worden verlengd.

Werkgever en werkneemster moeten onderling overeenkomen wanneer de pauzes zullen worden opgenomen. Indien beide partijen het niet eens worden, zullen de pauzes onmiddellijk voor of na de door het arbeidsreglement ingestelde rusttijden vallen.

Toestand cao nr. 80bis – NIEUW! 

Vanaf nu is het mogelijk om deze borstvoedingspauzes op te nemen gedurende negen maanden na de geboorte van het kind.

De uitzonderlijke situatie van negen maanden die reeds bestond, en die verband hield met de gezondheidstoestand van het kind, valt weg.

Inwerkingtreding

Deze nieuwe bepaling treedt in werking 10 dagen na publicatie van de cao in het Belgisch Staatsblad.