Collectief ontslag – Werkgever is verplicht rekening te houden met de leeftijdsgroepen.


57590

Ingeval van collectief ontslag moeten de werkgevers rekening houden met de verschillende leeftijdsgroepen, in die zin dat de ontslagen evenredig moeten gespreid worden over deze leeftijdsroepen.

De bewuste leeftijdsgroepen zijn :

- minder dan 30 jaar
- van 30 tot minder dan 50 jaar
- en 50 jaar en ouder.

De spreiding over de leeftijdsgroepen zal gebeuren bij de bekendmaking van de het voorgenomen collectief ontslag. Het is dus op dat ogenblik dat de leeftijd van de werknemers zal worden vastgesteld.

Wanneer de ontslagen slechts één of verschillende afdelingen of verschillende activiteitensegmenten treffen, zal er slechts rekening worden gehouden met de werknemers die werken in de betreffende afdelingen of activiteitensegmenten. De opneming in de leeftijdsgroepen zal dus slechts worden toegepast op werknemers van de afdelingen of activiteitensegmenten die door de collectieve afdankingen getroffen worden.

De werknemers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een welbepaald werk worden niet in aanmerking genomen, tenzij de arbeidsovereenkomst als gevolg van het collectief ontslag eindigt vóór het verstrijken van de termijn of vóór de voltooiing van het werk.

De werknemer die een sleutelfunctie in de onderneming bekleedt, komt niet in aanmerking, d.w.z. dat er met hem geen rekening wordt gehouden bij de bepaling van de evenredige verdeling.

Een afwijking van 10 % per leeftijdsgroep en ten opzichte van de strikte toepassing van de evenredige verdeling van het aantal afdankingen over de groepen zal worden geduld.

Met een in de ministerraad overlegd Koninklijk Besluit kan de koning afwijkende percentages bepalen of de toegestane afwijking in aantallen gieten volgens de grootte van de onderneming.

Deze regeling is van toepassing op alle werkgevers die binnen het toepassingsgebied van de collectieve arbeidsovereenkomsten vallen.

De regeling is daarentegen niet van toepassing op de ondernemingen die collectief afdanken in het kader van:

    1° faillissementsprocedure;
    2° een gerechtelijke vereffening
    3° een sluiting voor zover die sluiting totaal is en alle werknemers van de onderneming treft.

De schending van deze bepalingen wordt gesanctioneerd : de werkgever die in het kader van een collectief ontslag werknemers ontslaat zonder rekening te houden met de leeftijdsgroepen, verliest het recht op de bijdragevermindering voor de werknemers die worden ontslaan na de leeftijd van 50 jaar.

Het betreft de verminderingen die hem werden toegekend voor het kwartaal van de bekendmaking van het voorgenomen collectief ontslag voor de zeven voorgaande kwartalen.

Er moet nog een koninklijk besluit worden genomen in verband met
    - de concrete berekeningswijze van het aantal werknemers in de onderneming per leeftijdsgroep,
    - het aantal ontslagen werknemers per leeftijdsgroep,
    - de definitie van de begrippen afdeling en activiteitensegment,
    - hoe de werkgever moet bewijzen dat de werknemer een sleutelfunctie bekleedt in de onderneming en die hem uitsluit uit de evenredige spreiding,
    - de aanwijzing van de dienst die bevoegd is om de naleving te controleren van de leeftijdsgroepen bij collectief ontslag,
    - de wijze waarop en de termijn binnen welke de bevoegde dienst de werkgever inlicht over de schending van de regels
    - alsook de wijze waarop de organismen die belast zijn met de inning van de socialezekerheidsbijdragen worden geïnformeerd.

We moeten wel nog opmerken dat deze nieuwe regeling nog niet van toepassing is. De datum van inwerkingtreding ervan moet immers nog bij KB worden vastgesteld.

Bron : wet houdende diverse bepalingen (I), (BS 30 maart 2012 : artikelen 62-65)