Crisispremie voor ontslagen arbeiders : wijzigingen !


46537

De langverwachte wet houdende diverse bepalingen van 28 april 2010 is vandaag, 10 mei 2010, in het Belgisch Staatsblad verschenen. Deze past een aantal bepalingen inzake de crisispremie voor ontslagen arbeiders aan. Deze aanpassingen gebeuren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010. 

1. RVA betaalt de crisispremie voor ontslagen arbeiders die geen 6 maand dienst hebben in de onderneming op het ogenblik van het ontslag

Arbeiders met minder dan 6 maand anciënniteit in de onderneming op het ogenblik van het ontslag, hebben wel recht op de crisispremie ingeval van ontslag maar deze zal volledig betaald worden door de RVA, dus niet door de werkgever.

2. Geen aangetekende brief noch deurwaardersexploot meer ingeval van onmiddellijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst

De verplichting om een onmiddellijk ontslag (zonder naleving van een opzeggingstermijn maar met opzeggingsvergoeding) te betekenen met een aangetekende brief die uitwerking heeft de derde werkdag volgend op de dag van verzending van de aangetekende brief of met een deurwaardersexploot, wordt geschrapt.

3. Verlenging van de periode gedurende dewelke gebruik werd gemaakt van een collectieve of individuele arbeidstijdvermindering of economische werkloosheid en die de werkgever ontslaan van het betalen van de crisispremie

Indien de werkgever de arbeider ontslagen heeft in het eerste trimester 2010, dan zal hij de crisispremie niet moeten betalen als hij kan aantonen dat hij in de periode van 1 oktober 2009 (vroeger 1 januari 2010) tot de dag voorafgaand aan het ontslag een maatregel van collectieve of individuele arbeidstijdvermindering heeft toegepast voor deze arbeider of deze arbeider in economische werkloosheid heeft geplaatst gedurende een welbepaalde periode.

4. Wel crisispremie voor arbeiders ontslagen in het kader van een collectief ontslag maar die geen recht hebben op een inschakelingsvergoeding in de tewerkstellingscel

Arbeiders die ontslagen zijn in het kader van een collectief ontslag en die geen recht hebben op een inschakelingsvergoeding in de tewerkstellingscel omdat ze geen jaar dienst hebben in de onderneming, hebben recht op de volledige crisispremie die betaald wordt door de RVA.

5. Inwerkingtreding van deze wijzigingen

Al deze aanpassingen gebeuren dus met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010, dat wil zeggen dat de oude regels nooit hebben bestaan.

De RVA past haar formulieren in die zin aan. Een formulier van aanvraag tot terugbetaling aan de werkgever van de aan de werknemer onterecht betaalde sommen wordt ook opgemaakt maar zal maar pas ter beschikking worden gesteld als de bevoegde minister de wettelijke modaliteiten daaromtrent heeft vastgelegd. Wij houden u op de hoogte!