De anti-crisismaatregelen zouden verlengd worden


43942

In onze vorige artikels over de anti-crisismaatregelen schreven wij dat deze maatregelen gelden van 1 juli tot 31 december 2009 maar op advies van de Nationale Arbeidsraad kunnen verlengd worden tot 30 juni 2010.

De Ministerraad was al akkoord gegaan om via een nog te verschijnen programmawet de drie maatregelen te verlengen tot 30 juni 2010. De Nationale Arbeidsraad moest wel nog een positief advies geven erover. Wij vernamen nu dat de Nationale Arbeidsraad bereid zou zijn om positief te adviseren op het voorstel van de Regering om de crisismaatregelen te verlengen tot 30 juni 2010. 

Ter herinnering, de drie anti-crisismaatregelen zijn de volgende:

  1. Een collectieve arbeidsovereenkomst (hiernagenoemd CAO) gesloten op ondernemingsvlak kan voorzien in een collectieve arbeidsduurvermindering met 1/5 of 1/4 in ruil voor een vermindering van de RSZ-werkgeversbijdragen die dan voor een gedeelte gebruikt moeten worden om het door de werknemers geleden loonverlies te compenseren;
  2. Een sectorale of ondernemingsCAO kan voorzien dat in ondernemingen in moeilijkheden de werkgever en de werknemer kunnen overeenkomen om de arbeidsduur te verminderen met 1/5 of 1/2 met recht op werkloosheidsuitkeringen en eventuele toeslag van de werkgever voor het verloren loon;
  3. Een sectorale of ondernemingsCAO kan voorzien dat in ondernemingen in moeilijkheden de uitvoering van de arbeidsovereenkomst volledig (maximum 16 weken) of gedeeltelijk (maximum 26 weken) wordt geschorst met recht op werkloosheidsuitkeringen en eventuele toeslag van de werkgever voor het verloren loon.