Doelgroepvermindering Mentors: vereenvoudigde formaliteiten


61359

Zoals reede medegedeeld werd het voordeel van de doelgroepvermindering mentors vanaf 1 januari 2013 verdubbeld.

 

Vroeger

 

 

Vanaf 1ste kwartaal 2013

 

400 EUR/kwartaal tijdens de duur van de overeenkomst waarvan sprake hierboven met een maximumduur van 4 kwartalen.

 

 

800 EUR/kwartaal tijdens de duur van de overeenkomst waarvan sprake hierboven met een maximumduur van 4 kwartalen.

In de rand van die verhoging werden er voorstellen gedaan voor een administratieve vereenvoudiging van deze doelgroepvermindering omdat men vaststelde dat er teveel administratieve formaliteiten waren waardoor deze vermindering weinig werd gebruikt door de werkgevers.

Deze vereenvoudiging is thans van toepassing sinds 1 januari 2013 door de publicatie van het koninklijk besluit van 11 februari 2013 (B.S. van 11 maart 2013). Op deze wijze zet de wetgever een tweede stap naar een versterking van de maatregel.

Doel van de maatregel

Om de opleidingen in de onderneming aan te moedigen kan de  werkgever deze vermindering genieten oor sommige werknemers die stages begeleiden of verantwoordelijkheid op zich nemen in een beroepsopleiding.

Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar ons artikel op 22 oktober 2010 verschenen op onze website.

Versoepeling van de voorwaarden van het  "mentorschap"

In de huidige stand van de wetgeving moest de mentor de stage begeleiden of verantwoordelijkheid dragen in de opleiding  gedurende minstens 400 uren per jaar bij de opleiding van hoogstens 5 personen.

Deze begrenzing van de uren en van het aantal personen is afgeschaft.

Versoepeling van de voorwaarden van het mentorschap.

Terwijl vroeger het diploma van mentor moest worden afgeleverd door een onderwijs- of opleidingsinstelling ingericht of erkend door de bevoegde Gemeenschap, mag dit diploma nu ook worden afgeleverd door de bevoegde sectorfondsen.

Verduidelijking van het begrip "opleiding tot mentor "

De opleiding tot mentor is elke opleiding die tegelijkertijd aan volgende voorwaarden voldoet :

  • als doel hebben aan de werknemers vaardigheden bij te brengen op het vlak van begeleiding, coaching en opleiding van personen die op de werkvloer een opleiding krijgen.
  • technieken aanleren om

    • een opleidingsplan op te stellen,
    • instructies te geven,
    • afdoende te communiceren,
    • vorderingen te volgen,
    • feedback te geven,
    • bij te sturen,
    • te evalueren
  • verstrekt worden door of op initiatief van en onder de verantwoordelijkheid van instanties, ingericht of erkend door de autoriteiten, bevoegd inzake opleiding.

Vereenvoudiging van de formaliteiten

Vroeger moest de werkgever die in aanmerking wenste te komen voor de doelgroepvermindering mentors zich in een overeenkomst ertoe verbinden stages of opleidingen te organiseren ten behoeve van de personen bedoeld door de reglementering (cf. ons artikel van 22 oktober 2010 hierboven) en in dezelfde overeenkomst de mentors belasten met de uitvoering en opvolging van de stages en de opleidingen.

Die overeenkomst moest volgende kenmerken hebben:

  1. gesloten worden tussen de werkgever en een of meer onderwijs- of opleidingsinstellingen of -operatoren op wiens initiatief of onder wiens toezicht de stages of opleidingen georganiseerd worden, ingeval van opleiding van leerkrachten of van jongeren, buiten diegene bedoeld onder 2°;
  2. gesloten worden tussen de werkgever en de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding of een instelling voor volwassenenonderwijs, ingeval van opleiding van jonge werkzoekenden;
  3. duidelijk de begin- en einddatum bepalen van de periode tijdens dewelke de verbintenis geldt, zonder dat deze periode 12 maanden kan overschrijden. De begindatum van de overeenkomst moet samenvallen met de eerste dag van een kwartaal, terwijl de einddatum moet samenvallen met de laatste dag van een kwartaal. Noteer dat overeenkomsten voor een langere duur dan 12 maanden worden voor de toepassing van dit artikel beschouwd als overeenkomsten met een geldigheidsduur van 12  maanden;
  4. in duidelijke bewoordingen de verbintenis van de werkgever bevatten om gedurende een welbepaald aantal uren aan een welbepaald aantal, naargelang het geval, jongeren of leerkrachten de mogelijkheid te geven stage te lopen of een opleiding te volgen;
  5. zij kan nadere verbintenissen bevatten tussen de werkgever en de betrokken onderwijs- of opleidingsinstelling(en) of -operator(en) omtrent de organisatie van de stages en opleidingen, de pedagogische omkadering en de spreiding in de tijd van de stages en opleidingen;
  6. zij wordt gedateerd en ondertekend door de werkgever en door de verantwoordelijke van elke betrokken onderwijs- of opleidingsinstelling of -operator of van de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding;
  7. indien de werkgever reeds eerder een doelgroepvermindering mentors genoot dan bevat zij een gedateerde en ondertekende verklaring vanwege de verantwoordelijke(n) van de onderwijs- of opleidingsinstelling(en) of –operator(en) of gewestelijke dienst(en) voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding die betrokken waren bij de overeenkomst(en) die de werkgever had gesloten met het oog op die doelgroepvermindering, ter bevestiging dat de werkgever zijn verbintenis(sen), vervat in die overeenkomst(en), effectief is nagekomen.

Voortaan  is de vereiste overeenkomst niet meer nodig voor de personen voor wie tijdens de stage of de opleiding een Dimona of een Dmfa aangifte wordt gedaan. De verbintenis van de werkgever waarvan sprake hierboven zal dus aangegaan worden via de aangiften van indienst- en uitdiensttreding.

Voor de andere personen blijft de overeenkomst vereist mits enige aanpassingen inzake datum en ondertekening.

Noteer ten slotte dat, wanneer de werkgever na afloop van de laatst lopende overeenkomst geen nieuwe aansluitende overeenkomst afsluit, dan moet hij uit eigen beweging aan de bevoegde directie een verklaring bezorgen waarin de onderwijsinstelling bevestigt dat hij zijn verbintenissen effectief is nagekomen Dit moet uiterlijk gebeuren op de laatste dag van het kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin de einddatum van de laatste afgelopen overeenkomst gelegen is. 

Ruimere stagiairprofielen

De werknemerscategorie die beoogd wordt met de stage of de opleiding wordt uitgebreid met de werkzoekenden en de instapstagiairs.

Inwerkingtreding

De nieuwe bepalingen treden in werking  met terugwerkende kracht op 1 januari 2013. Er zijn eveneens overgangsmaatregelen genomen voor de overeenkomsten die voor die datum werden gesloten.