Elektronisch pensioendossier voor het overheidspersoneel


49631

Het ligt in de bedoeling van de regering dat elke persoon die dat wenst, ongeacht de aard van zijn loopbaan, op termijn een berekening van zijn pensioenbedrag kan krijgen. Vanaf 55 jaar moet dit ieder jaar automatisch gebeuren, ook voor wie een gemengde loopbaan heeft gehad.

Overeenkomstig artikel 1 van het Koninklijk Besluit van 12 juni 2006 is de verplichting om de loopbaangegevens elektronisch te bewaren van toepassing op de Rijksdienst voor pensioenen (RVP), het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen (RSVZ) en de Pensioendienst voor de overheidssector (PDOS). 

Het elektronisch bewaren van de loopbaangegevens moet de pensioeninstellingen in staat stellen de toekomstig gepensioneerden een loopbaanoverzicht en een pensioenraming te verstrekken.

Een eerste onontbeerlijke stap in de verwezenlijking van deze verplichting is het verzamelen van de elektronische loopbaangegevens van zijn toekomstig gepensioneerden.

Om dit te verwezenlijken in de publieke sector wordt een loopbaangegevensbank voor de overheidssector gecreëerd, Capelo genaamd (Carrière publique électronique - Elektronische loopbaan overheid). Voor de private sector bestaat er nu al een elektronische databank (C.I.M.I.Re).

Voor welke werkgever ?

Elke overheid of overheidsinstelling waarvan de personeelsleden en de gewezen personeelsleden met een vaste benoeming een rustpensioen kunnen genieten ten laste van een pensioenregeling van de overheidssector, is betrokken bij Capelo.
Werkgevers die niet voorzien in de vaste benoeming vallen, behoudens uitzonderingen, in principe niet onder het toepassingsveld van Capelo. Werkgevers die de mogelijkheid voorzien van de vaste benoeming, maar hiervan in de praktijk geen gebruik maken, vallen (voor hun contractuele personeelsleden) enkel onder het toepassingsveld van Capelo indien zij (eventuele) verleende diensten als vastbenoemde onderwerpen aan een pensioenregeling van de overheidssector.

Twee luiken

Om het volledige project Capelo in de praktijk te verwezenlijken wordt het opgedeeld in twee aparte luiken, waarbij het ene luik betrekking heeft op de toekomst en het andere op het verleden.
Met het oog op de progressieve voeding van de elektronische loopbaangegevensbank in de loop van de loopbaan (eerste luik), zullen de werkgevers van de overheidssector de loopbaan- en bezoldigingsgegevens op basis waarvan het pensioen van de overheidssector wordt berekend met ingang van 1 januari 2011 elektronisch aan de RSZ of de RSZPPO moeten aangeven via de bestaande elektronische techniek waarmee zij momenteel hun RSZ- of RSZPPO-aangifte doen, namelijk de DmfA/DmfAppl die met dit doel zijn aangepast.
Evenwel volstaan in sommige gevallen de loopbaan- en bezoldigingsgegevens verkregen via de DmfA/Dmf-Appl niet om de pensioenrechten in een pensioenregeling van de overheidssector vast te stellen. Aanvullende gegevens, “punctuele gegevens” genoemd, kunnen noodzakelijk zijn.
Dit is het geval wanneer voor de aanwerving of een latere benoeming van een ambtenaar een diploma vereist is. De pensioenwetgeving van de overheidssector voorziet in dit geval immers dat de ambtenaar recht heeft op een diplomabonificatie in de berekening van zijn pensioen van de overheidssector. De werkgevers van de overheidssector zullen, in geval van een dergelijke aanwerving of benoeming vanaf 1 januari 2011, de gegevens met betrekking tot het diploma elektronisch moeten aangeven via een daartoe voorziene toepassing op de portaalsite van de sociale zekerheid.
Een ander geval is wanneer de dienstuitoefening van de ambtenaar is geëindigd ingevolge de zwaarste tuchtstraf in zijn statuut bepaald, of, wanneer hij geen statuut heeft of zijn statuut geen tuchtregeling omvat, ingevolge ontslag om dringende reden, en hij daardoor zijn betrekking verliest zonder opzeggingstermijn noch opzeggingsvergoeding. In dit geval bepaalt de pensioenwetgeving van de overheidssector dat de ambtenaar zijn recht op rustpensioen verliest, voor zover het ontslag, indien het in rechte is betwist, geldig is verklaard door de bevoegde rechter, en er aan de betrokkene geen schadeloosstelling is toegekend.
De werkgevers van de overheidssector zullen bijgevolg, in geval van een definitieve beëindiging van de arbeidsrelatie door de werkgever na 31 december 2010, de gegevens met betrekking tot deze beëindiging elektronisch moeten aangeven via een daartoe voorziene toepassing op de portaalsite van de sociale zekerheid.
Voormelde “punctuele gegevens” zullen opgenomen worden in een monosectorale gegevensbank bij de PDOS.
Het tweede luik van het project Capelo betreft de loopbaan- en bezoldigingsgegevens die zich situeren vóór 1 januari 2011, hierna “historische gegevens” genoemd.
Deze aangifte van historische gegevens heeft tot doel het verzamelen van de loopbaangegevens van het personeel van de overheidssector – inclusief contractueel personeel – voor de periode voorafgaand aan 1 januari 2011.
De aangifte via de Dmfa van bezoldigingsgegevens en arbeidsperiodes vanaf 2011 zullen immers niet volstaan om een volledig elektronisch pensioensdossier op te bouwen. Vandaar de noodzaak om ook gegevens uit het verleden (tot en met 31 december 2010) te verzamelen.
Voorafgaand aan Capelo was de laatste werkgever verantwoordelijk voor het opstellen van het pensioensdossier van zijn werknemer, en werd dit papieren dossier verstuurd naar de PDOS. Naar analogie van dit principe, zal de taak om alle historische loopbaangegevens te verzamelen en deze elektronisch door te sturen, rusten op de werkgever bij wie de werknemer in dienst is op 1 januari 2011.
Onder loopbaangegevens wordt verstaan:

  • De prestaties en afwezigheden;
  • De baremieke wedden en de weddebijslagen – enkel vanaf 2006, en enkel voor statutairen;
  • De gegevens met betrekking tot diploma’s die aanleiding kunnen geven tot een bonificatie bij de berekening van het overheidspensioen.

Deze historische gegevens bevatten eveneens de hierboven beschreven punctuele gegevens die betrekking hebben op de periode vóór 1 januari 2011.
De historische gegevens en de gegevens verkregen via de DmfA/DmfAppl zullen opgenomen worden in een elektronische loopbaangegevensbank voor de overheidssector.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2011.

Informatie

Meer informatie, waaronder de administratieve instructies hieromtrent, vindt u terug op www.capelo.be.