Enkele crisismaatregelen worden verlengd tot 31 maart 2011


49955

In een artikel van 31 december 2010 meldden wij u dat de crisismaatregelen verlengd werden tot en met 31 januari 2011.

Ter herinnering, de crisismaatregelen zijn:

  1. de collectieve arbeidsduurvermindering:
  2. het crisistijdskrediet;
  3. de crisiswerkloosheid voor bedienden;
  4. de crisispremie voor ontslagen arbeiders.

1. de crisiswerkloosheid voor bedienden en de crisispremie voor ontslagen arbeiders worden verlengd

Een wet van 1 februari 2011 (BS van 7 februari 2011) voorziet in de verlenging tot 31 maart 2011 van twee van deze vier crisismaatregelen : 

  1. de crisiswerkloosheid voor bedienden;
  2. de crisispremie voor ontslagen arbeiders. 

Daarenboven kan een Koninklijk Besluit, vastgesteld na overleg in de Ministerraad en na unaniem advies van de Nationale Arbeidsraad, deze crisismaatregelen nogmaals verlengen tot 31 mei 2011 en vervolgens steeds met een periode van twee maanden.

De crisiswerkloosheid voor bedienden kan verlengd worden volgens dezelfde regels als deze die van toepassing waren voorheen:

  1. De ondernemingen die op 31 januari 2011 gebonden zijn door een goedgekeurd ondernemingsplan of waarvan de voorziene geldigheidsduur vervalt in de loop van het jaar 2011 of verbonden is aan de geldigheidsduur van de toepasselijke wet, zullen de duurtijd van het ondernemingsplan automatisch verlengd zien. De betrokken ondernemingen worden hiervan in kennis gesteld door de directeur-generaal van de dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
  2. Sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten die de crisiswerkloosheid voor bedienden voorzien en die van toepassing zijn op 31 januari 2011, blijven van toepassing op de ondernemingen die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen.
  3. Wanneer de crisiswerkloosheid voor bedienden voorzien is in een collectieve arbeidsovereenkomst die op het niveau van de onderneming werd afgesloten en van toepassing is op 31 januari 2011, moet de onderneming een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst afsluiten waarvan de geldigheidsduur vervalt op 31 maart 2011 of verbonden is aan de duurtijd van de betrokken maatregel.

Ze kan natuurlijk ook geïntroduceerd worden door een sectorale of ondernemingscao of een goedgekeurd ondernemingsplan in de sectoren of de ondernemingen die er in het verleden nooit gebruik van hebben gemaakt.

2. de collectieve arbeidsduurvermindering en het crisistijdskrediet worden niet verlengd

Deze wet voorziet evenwel niet in de verlenging van de overige crsismaatregelen die bijgevolg aflopen op 31 januari 2011:

  1. de collectieve arbeidsduurvermindering;
  2. het crisistijdskrediet.